Kuchnia makrobiotyczna Kornelii Westergard

  • 22 marca 2012

Krem z pomidorów, jabłek i selera naciowego

Składniki:

120 g krojonych pomidorów bez skórki i pestek

30 g przecieru pomidorowego

125 g - 2 laski selera naciowego pokrojonego w paseczki

250 g - 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

60 g - 1 mała posiekana cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

700 ml bulionu warzywnego

2 łyżeczki lubczyku

sos sojowy lub sól i świeżo mielony pieprz

Do dekoracji:

listki selera

1 łyżka prażonych płatków migdałów

Przepis:

Rozgrzewamy garnek i wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i lubczyk i podsmażamy 2-3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory i jabłko. Gotujemy 10 minut i miksujemy na gładką zupę. Dodajemy seler naciowy pokrojony w palsterki i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Doprawiamy sosem sojowym lub solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy drobnymi listkami selera naciowego i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Oczyszczające risotto

Składniki:

1. Ryżofasolka

100g pełnoziarnistego ryżu basmati

70 g fasolki mung

15 ml (1 łyżka) nierafinowanej oliwy z oliwek

1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru

2 liście laurowe

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy

1/2 małej papryczki chilli oczyszczonej z pestek

1/2 łyżeczki soli

2. Warzywa z garnka

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 dymki pokrojone w piórka

1 łyżeczka świeżego imbiru drobno startego

1/2 małej papryczki chilli oczyszczonej z pestek

10 g (3-4) suszonych grzybów shiitake lub innych

120 g kapusty pekińskiej pokrojonej w paski

120 g brokułów pociętych w różyczki

50 g świeżego szpinaku

80 g kiełków fasoli

liście kolendry do dekoracji

sos sojowy lub sól i świeżo mielony pieprz

Przepis:

Ryż i fasolkę mung moczymy przez noc. Rozgrzewamy garnek i podprażamy w oliwie kolendrę, gorczycę i kmin. Dodajemy imbir, chilli i kurkumę. Wsypujemy odcedzony ryż oraz fasolkę i zalewamy 450 ml wody. Gotujemy do miękkości ok. 30 min. Solimy po ugotowaniu. Grzyby moczymy przez noc. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, cebulę, imbir, chilli oraz grzyby przez 2 minuty. Dodajemy kapustę pekińską oraz brokuły i dusimy przez kolejne 5 minut. Na koniec wrzucamy kiełki fasoli i liście szpinaku, krótko trzymamy na ogniu i doprawiamy warzywa sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy listkami kolendry.

Kulki zdrowia

Składniki:

130 g (1 szklanka) płatków owsianych

30 ml (2 łyżki) nierafinowanego oleju słonecznikowego

100 ml niesłodzonego mleka sojowego

7 g (1 płaska łyżka) karobu (mączka drzewa świętojańskiego)

30 g (2 płaskie łyżki) surowego miodu

15 g (1 łyżka rodzynek)

Do obtoczenia kulek:

25 g nieobranych migdałów

15 karobu

Przepis:

Rozgrzewamy garnek, dodajemy olej i rozpuszczamy karob, dolewamy mleko sojowe i wsypujemy płatki owsiane. Mieszamy na ogniu aż płatki zaczną się kleić, studzimy i dodajemy surowy miód. Wilgotnymi rękami formujemy małe kulki i obtaczamy w karobie oraz zmielonych migdałach lub płatkach.