Miłosne menu na walentynki

  • 14 lutego 2012

Zapiekane roladki z bakłażanem

Składniki:

1 bakłażan

słoiczek suszonych pomidorów

1 kulka mozarelli

2 ząbki czosnku

zioła: bazylia, oregano

Do dekoracji:

½ awokado, sok z cytryny, liść sałaty lodowej, łyżeczka Pesto

Sposób przygotowania:

Umytego bakłażana pokroić wzdłuż w cienkie paski, obsmażyć na patelni z dwóch stron na oliwie z czosnkiem, oprószyć ziołami. Zdjąć z patelni. Każdorazowo na pasku ułożyć kawałek suszonego pomidora i plasterek mozarelli. Delikatnie zwijać roladki, na koniec umocować w nich wykałaczkę. Aby involtini się udały należy przy ich zwijaniu zanucić ulubioną melodię albo w tym czasie słuchać ulubionej muzyki. Warto wprowadzić się w ten sposób w odpowiedni radosny nastrój. Roladki przed podaniem należy zapiec przez 5 minut w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku o temp. 200 stopni aż do momentu rozpuszczenia sera. Podawać na ciepło, na talerzu udekorowanym sałatą lodową i awokado skropionym sokiem z cytryny w towarzystwie kropli pesto.

Pstrąg z cytryną i lubczykiem

Składniki:

2 świeże wypatroszone pstrągi

2 łodygi selera naciowego

1 mały zielony ogórek

1 duża cytryna

½ owocu granatu

lubczyk i mieszanka ziołowa: przyprawa do ryb, 1-2 łyżki sosu do sajgonek, prażone ziarenka słonecznika, dyni lub sezamu

3 liście sałaty lodowej

Sposób przygotowania:

Wypłukanego pstrąga skrapiamy sokiem z ½ cytryny i starannie nacieramy ziołami. W tym samym czasie myślimy ciepło o osobie dla której gotujemy. Wymasowanego pstrąga odstawiamy na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotowujemy składniki na sałatkę. Wyjmujemy z łupiny owoce granatu, ogórka i selera kroimy na niewielkie słupki. Następnie kroimy w paski tylko 1 liść sałaty, dwa pozostałe liście sałaty lodowej kładziemy na talerzach tak by tworzyły koszyczek w którym podamy warzywa. Sałatkę doprawiamy sosem do sajgonek oraz posypujemy ziarenkami. Pstrąga pieczemy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy zaraz po upieczeniu, udekorowanego pozostałą częścią cytryny.

Omlet miłości dla dwojga

Sekret tego dania polega na tym, ze dodajemy do omletu ulubione składniki osoby, dla której przygotowujemy walentynkowe śniadanie.

Przepis podstawowy na omlet dla dwojga:

5 jaj

5 łyżek mleka

2 łyżki masła

odrobina soli

Dodatki:

Wersja na słodko:

ulubione składniki dla Niej:

• ulubione owoce, np. banany, truskawki, kiwi, figi, śliwki suszone

• ulubiona polewa: naturalny jogurt, płynna czekolada, syrop klonowy

propozycja podania:

omlet po usmażeniu posmarować sosem, np. płynną czekoladą, zawinąć, udekorować owocami, listkami mięty, itp.

Wersja na słono:

ulubione składniki dla Niego:

• podsmażona szynka lub polędwiczki wieprzowe

• pomidorki koktajlowe, kapary, cebulka dymka lub świeża bazylia

• odrobina chrzanu czy wasali

• ser oscypek lub mozarella

propozycja podania:

omlet po usmażeniu nadziać wybranymi składnikami, podawać natychmiast.