Śląskie zrazy u Adama Gesslera

  • 6 lutego 2012

Śląskie zrazy

Składniki na 10 rolad:

Rostbef wołowy b/k​ ​​1100 g

Kiełbasa Śląska ​​​200 g

Boczek wędzony surowy ​​​250 g

Cebula​ ​​250 g

Ogórek kiszony b/z ​​​200 g

Musztarda (ostra najlepiej sarepska)​ ​​200 g

Mąka pszenna​ ​​100 g

Smalec​ ​​150 g

Ziele angielskie​​​ 10 szt

Liść laurowy​ ​​3 szt

Bulion wołowy (nie doprawiony) ​​​700 ml

Sól​

Pieprz czarny mielony​

Przepis:

Mięso oczyścić z błon i ścięgien. Pokroić na plastry w poprzek włókien, rozbić cienko tłuczkiem do mięsa. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z boczku odkroić skórę i wyciąć chrząstki ( jeżeli są). Oczyszczony boczek, kiełbasę i ogórek kiszony pokroić w cienkie, długie paski. Rozbity plaster mięsa posmarować musztardą na środek ułożyć pokrojone wcześniej składniki farszu, zawinąć brzegi i zrolować. Rolady obtoczyć w mące, mocno zrumienić na rozgrzanym smalcu z każdej strony. Obsmażone rolady podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości.