Kuchnia Dalekiego Wschodu

  • 3 lutego 2012

Pieczony łosoś z rozmarynem

Składniki:

• 2 dzwonki łososia

• garść rodzynek

• świeży rozmaryn

• sól nierafinowana

• świeżo zmielony pieprz

Sałata:

• kawałek salaty lodowej

• 2 garście młodego szpinaku

• 2 garście rukkoli

• mała czerwona cebula

• pół czerwonej papryki

• pół żółtej papryki

• pół malej cukinii

• garść orzechów nerkowca

• tymianek

• lubczyk świeży

• bazylia świeża

Sos:

• 7 łyżek oliwy z oliwek

• ząbek czosnku

• szczypta soli

• łyżki stołowe octu balsamicznego

• kilka listków świeżej bazylii

• 1-2 łyżki stołowe słodu zbożowego lub miodu

Cieciorka duszona z porami

Składniki:

• 2 Szklanki ugotowanej cieciorki

• 2 małe cebule • kilka ząbków czosnku

• pół pora

• czosnek niedźwiedzi

• majeranek

• świeży lubczyk

• kurkuma

• sól nierafinowana

• świeżo zmielony pieprz

• natka pietruszki