Kawowa nuta w kuchni braci Kuroniów

  • 1 lutego 2012

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance

Składniki:

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

70 g cukru

3 żółtka

500 ml śmietany kremówki

2 łyżki mleka

100 ml wody

Dekoracja:

100 ml śmietany kremówki

pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

Kawę rozpuść w letnim mleku. Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj 7-8 minut, aż syrop będzie przezroczysty i dość gęsty. Żółtka ubij elektryczną ubijaczką do uzyskania puszystej masy, dodaj wąskim strumieniem ciepły syrop i mieszaj tak długo, aż ostygnie. Następnie dodaj rozpuszczoną w mleku kawę i ubitą na pianę śmietanę. Całość delikatnie wymieszaj. Do schłodzonych w zamrażarce filiżanek przekładamy mus i wstawiamy do schłodzenia do zamrażarki na 2 godziny. Przed podaniem przygotowujemy dekorację: rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach śmietany i dodajemy do bitej śmietany. Dekorujemy mus rozetkami z bitej śmietany.

Pistacje w czekoladzie i migdałach

Składniki:

150 g gorzkiej czekolady

50 g śmietany kremówki 30%

75 g miękkiego masła

1 łyżeczka brandy lub whisky

10 g miodu

5 g rozpuszczalnej kawy

50 g pistacji płatki migdałów

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekać i włożyć do większej miseczki. Śmietankę kremówkę doprowadzić do wrzenia, dodać kawę rozpuszczalną i miód. Zdjąć z ognia i dodawać stopniowo posiekaną czekoladę, mieszając do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Ostudzić i dodać miękkie masło oraz brandy (lub whisky), dokładnie wymieszać. Kwadratową lub prostokątną foremkę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą i przełożyć do niej masę na grubość 2 cm. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Nabierać po 1 łyżce zastygłej masy i szybko formować kuleczki z pistacją w środku. Obtaczając w migdałach i układać w papilotkach.

Gulasz wołowy w aromacie kawowym

Składniki:

500 g wołowiny gulaszowej

4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)

2 obrane cebule

1 łyżeczka kawy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cynamonu

300 ml bulionu wołowego

3 kostki gorzkiej czekolady

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka cukru

150 ml czerwonego wina

pół łyżeczki ostrej papryki

garść posiekanej natki pietruszki

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Pomidory i cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na blasze, dodać obrane ząbki czosnku. Zapiec w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Przełożyć do blendera, dodać ostrą paprykę i zmiksować na gładką masę. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać zmiksowane pomidory i cynamon. Wlać bulion oraz wino. Zagotować następnie dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas. Gdy mięso będzie jeszcze twardawe – dodać startą czekoladę, kawę, tymianek, cukier oraz sok z połowy cytryny. Wymieszać i po ok. 15 minutach zdjąć z ognia. Posypać natką pietruszki.