Śląskie specjały u Pawła Lorocha

  • 31 stycznia 2012

Śląska gorąca sałatka z ziemniaków

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

sól

50 g masła

40 g mąki

1 średnia cebula

0,5 l bulionu

ocet winny

cukier

2 żółtka

pęczek szczypiorku

Przepis:

Ziemniaki ugotuj, obierz i jeszcze gorące pokrój w plastry. Z masła, cebuli i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź bulionem, dopraw solą, octem i cukrem. Po 10 minutach gotowania podpraw żółtkami, daj posiekany szczypiorek i zalej sosem plasterki ziemniaków. Wymieszaj, podawaj.

Śląskie niebo

Składniki:

250 g suszonych owoców

500 g ładnej wieprzowiny

Sól

Masło

mąka

cukier

sok z cytryny

Przepis:

Owoce namocz przez noc. Mięso gotuj w 1 l osolonej wody przez ok 60 minut, po czym dodaj namoczone owoce i razem dogotuj. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź wywarem z mięsa i owoców, dopraw solą, cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z pokrojonym mięsem i owocami. Oryginalnie Śląskie niebo podaje się do klusek z mąki pszennej, ale świetne jest też z gorącą sałatką ziemniaczaną.