Drugie danie w kuchni makrobiotycznej

  • 25 stycznia 2012

Ryżowe „jeżyki“ z indykiem

Składniki dla 4 osób:

150 g ryżu basmati

240 g piersi indyka lub naturalnego tofu

4 grzyby shiitake lub pieczarki

1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

1 jajko

1 łyżeczka skrobi lub mąki kukurydzianej

1 łyżeczka sosu sojowego lub ½ łyżeczki soli

1 łyżeczka soku rybnego (nuoc-mam) lub ½ łyżeczki soli

ewentualnie sól do smaku

Przepis:

Ryż moczymy przez noc lub minimum 2 godziny, odcedzamy i rozkładamy na suchej ściereczce do wyszuszenia. W misce mieszamy mielone mięso indyka, jajko, imbir, przyprawy i skrobię kukurydzianą. Dodajemy namoczone i pokrojone w cieniutkie plasterki grzyby shiitake i wyrabiamy gładkę masę. Zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki, które obtaczamy w ryżu. Dociskamy ziarenka, aby dobrze się przykleiły do mięsnego nadzienia. Jeżyki wkładamy do naczynia do gotowania na parze z wrzącą wodą i gotujemy 20-25 minut.

Sałatka z brukselki, gruszek i kiełków soi

Składniki dla 4 osób:

200 g brukselki

75 g selera w małą kostkę

50 g kiełków soi

2 dojrzałe gruszki

1 czerwona cebula w cienkie krążki

Sos winegret:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 posiekany ząbek czosnku

Przepis:

Brukselkę blanszujemy w osolonej wodzie 1 minutę i dzielimy na listki. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Mieszamy z kostkami selera, opłukanymi kiełkami soi, krążkami cebuli i listkami brukselki. Mieszamy dokładnie składniki na sos i polewamy sałatkę.

Kotleciki z tofu z warzywami w sezamie

Składniki dla 4 osób:

250 g tofu naturalnego

50 g tofu wędzonego

2 marchewki

2 pietruszki

¼ selera

1 mały por

1 ząbek czosnku

1 jajko

1-2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli

2 łyżki mąki kukurydzianej

oliwa z oliwek do smażenia

Panierka:

Mąka kukurydziana do obtoczenia

1 jajko

1 łyżeczka sosu sojowego

Nasiona sezamu

Przepis:

Tofu ścieramy na tarte na grubych oczkach. Marchew, pietruszkę, seler myjemy i ścieramy na tarce jak tofu. Czosnek siekamy, pora myjemy i kroimy w półkrążki. W misce mieszamy tofu z warzywami, jajkiem, mąką kukurydzianą oraz sosem sojowy i wyrabiamy lekko kleistą masę. Formujemy 8 kotlecików i obtaczamy w mące kukurydzianej, moczymy w jajku rozprowadzonym wodą i sosem sojowy, obtaczamy w sezamie i smażymy na złocisto-brązowy kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Zimowa kasza gryczana z bakaliami i grzybami

Składniki dla 4 osób:

200 g / 1 szklanka kaszy gryczanej

160 g pieczarek

2 suszone grzyby

5 łyżek orzechów włoskich

12 szt. suszonych śliwek

1 cebula w małą kostkę

500 ml bulionu warzywnego lub wody

½ łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu

sok z połowy cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki suszonego tymianku

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

sos sojowy lub sól do smaku

Przepis:

Suszone grzyby moczymy min. 2 godziny, czyścimy, kroimy w paseczki i gotujemy do miękkości. W garnku, w którym będzeimy gotować kaszę rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i pieczarki, dodajemy wypłukaną kaszę i podsmażamy 1 minutę. Wlewamy bulion, dodajemy ugotowane grzyby, wsypujemy pieprz, tymianek i gotujemy pod przykryciem 7 minut. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki i gotujemy do miękkości kolejne 7 minut. Po ugotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny, dodajemy podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, świeży koperek i sos sojowy oraz sól.