Słodkości w kuchni makrobiotycznej

  • 18 stycznia 2012

Muffinki cukiniowe z orzechami włoskimi

Składniki:

310 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej

3 łyżeczki cynamonu

odrobina gałki muszkatołowej

145 g orzechów włoskich

500 g cukini

200 g oliwy z oliwek

330 g cukru trzcinowego

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO z winnym kamieniem

Przepis:

Mąkę wymieszać z przyprawami. Orzechy sparzyć i posiekać, cukinię zetrzeć na wiórki, wszystkie składniki poza mąką wymieszać w misce. Na koniec dodać mąkę z przyprawami. Napełnić 20 foremek do muffinek i piec ok. 60 minut w 170•C.

Jabłecznik z borówkami i migdałami

Kruchy spód:

150 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej

50 g posiekanych migdałów w skórce

100 g masła

60 g cukru trzcinowego

½ łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

1,2 kg jabłek

1 cytryna

75 g cukru trzcinowego

50 g posiekanych migdałów w skórce

60 g tartej tułki BIO

Kilka kropel gorzkiego olejku migdałowego

½ łyżeczki cynamonu

½ słoiczka konfitur z borówek lub żurawiny

Płatki migdałów do posypania

Masło do dekoracji i wysmarowania formy

Przepis:

Ciasto na spód zagnieść z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody. Odstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto w wysmarowanej formie o średnicy 26-28 cm, ponakłuwać widelcem i podpiec 15 minut w 180•C. Cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, pokryć wartwą konfitury z borówek, posypać płatkami migdałów i wiórkami twardego masła. Piec ok. 40 minut w 180•C.

Kokosanki z płatkami owsianymi

Składniki:

125 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej

80 g płatków owsianych

80 g wiórków kokosowych

80 g masła

80 g cukru trzcinowego

2 łyżki śmietanki owsianej lub zwykłej

1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO z winnym kamieniem

Przepis:

Połączyć masło z cukrem, dolać śmietankę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz płatki i wiórki kokosowe. Wyrobić jednolitą masę i schłodzić w lodówce 30 minut. Uformować ok. 20 kulek, zwilżyć zimną wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Piec ok. 15 minut w 180•C.

Pestkowiec

Kruchy spód:

200 g orkiszowej mąki pełnoziarnistej

100 g masła

50 g cukru trzcinowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 jajko

szczypta soli

Masa z pestek:

150 g pestek słonecznika

150 g pestek dyni

80 g masła

70 g cukru trzcinowego

50 g miodu

Przepis:

Wyrobić ciasto na spód na jednolitą masę, schłodzić 30 minut i wyłożyć na posmarowaną blachę. Rozpuścić masło z cukrem, dodać miód i pestki. Masę wyłożyć na surowe ciasto i piec 20-30 minut w 180•C.