Makrobiotyczna kuchnia Kornelii Westergard

  • 1 grudnia 2011

Kasza jaglana z figami, jabłkiem i imbirem

Składniki:

60-80g kaszy jaglanej

3 suszone figi, sparzone we wrzątku i pokrojone w kostkę

1 łyżka wiórków kokosowych

Szczypta cynamonu

Odrobina masła klarowanego lub zwykłego 82% zawartości tłuszczu

Plasterek świeżego imbiru

Szczypta kardamonu

Odrobina soli

160 - 240 ml wody - zależnie czy chcemy kaszkę sypką, czy w formie kremu

1/2 jabłka utartego na wiórki

Owsianka „na bogato"

Składniki:

70 g płatków owsianych

Łyżka suszonej żurawiny

Łyżka orzechów laskowych

Łyżka orzechów włoskich

Łyżka rodzynek

Szczypta cynamonu

Szczypta kardamonu

Szczypta soli

1/2 banana pokrojonego w półplasterki

1/2 jabłka pokrojonego w dużą kostkę

100 ml wody

80 ml mleka sojowego lub ryżowego

Miód, jeśli potrzeba do smaku

Trufle - czyli elegancka słodycz bez dodatku cukru

Składniki:

200 g orzechów włoskich i/lub laskowych

200 g migdałów

200 g pestek słonecznika

200 g rodzynek

200 g suszonych śliwek

200 g fig i/lub daktyli