Kasza jaglana z figami, jabłkiem i imbirem
Składniki:
60-80g kaszy jaglanej
3 suszone figi, sparzone we wrzątku i pokrojone w kostkę
1 łyżka wiórków kokosowych
Szczypta cynamonu
Odrobina masła klarowanego lub zwykłego 82% zawartości tłuszczu
Plasterek świeżego imbiru
Szczypta kardamonu
Odrobina soli
160 - 240 ml wody - zależnie czy chcemy kaszkę sypką, czy w formie kremu
1/2 jabłka utartego na wiórki
Owsianka „na bogato"
Składniki:
70 g płatków owsianych
Łyżka suszonej żurawiny
Łyżka orzechów laskowych
Łyżka orzechów włoskich
Łyżka rodzynek
Szczypta cynamonu
Szczypta kardamonu
Szczypta soli
1/2 banana pokrojonego w półplasterki
1/2 jabłka pokrojonego w dużą kostkę
100 ml wody
80 ml mleka sojowego lub ryżowego
Miód, jeśli potrzeba do smaku
Trufle - czyli elegancka słodycz bez dodatku cukru
Składniki:
200 g orzechów włoskich i/lub laskowych
200 g migdałów
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
200 g suszonych śliwek
200 g fig i/lub daktyli