Artykuły

Górka cielęca i knedle ze śliwkami u Adama Gesslera

04 lipca 2011
Górka cielęca
Górka cielęca

Górka cielęca duszona z szalotkami na białym winie

Składniki:

Górka cielęca 1 szt (z kością)

300 g szalotek

400 ml białego, słodkiego wina

200 ml gęstej słodkiej śmietany

2 łyżki miodu

Sklarowane masło

Pieprz biały, papryka czerwona, tymianek, sól

1 l wywaru cielęcego



Przepis:

Mięso dobrze oczyszczone soterujemy w szerokim naczyniu na mocno rozgrzanym maśle ok. 10 min ze wszystkich stron. Jak mięso nabierze już złotego koloru podlewamy winem i bulionem nie więcej jak 100 ml. na raz przykrywamy i dusimy aż cały płyn wyparuje .Czynność tą powtarzamy ok. 10 razy podlewając co chwilę naszą pieczeń powstającym sosem. Danie to jak i większość mięs duszonych wymaga pieczołowitości . Nie da się iść na skróty i zalać pieczeni całą ilością płynu-bo to będzie mięso gotowane a nie duszone. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy , szalotki –dusimy jeszcze ok. 15 minut i dodajemy miód oraz kremówkę . Redukujemy sos do konsystencji gęstej śmietany. Pozostał nam jeszcze ostatni szlif przyprawami i danie gotowe jest do podania. Przedstawiony powyżej sposób duszenia przyczyni się do powstania gęstego sosy o niespotykanych walorach smakowych. Podajemy z kładzionymi kluskami, i jarzynami

Knedle ze śliwkami

Składniki:

700g ziemniaków

1 jajko

250 g mąki

500 g śliwek węgierek

sól

masło

bułka tarta

cukier, miód

Przepis:

Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po lekkim przestudzeniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Przygotowane ziemniaki wykładamy na przesianą mąkę. Dodajemy jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy wałek o średnicy ok. 4 cm . Kroimy na dość grube (4-5 mm) plasterki. Na każdym z nich kładziemy pozbawioną pestki śliwkę. Zlepiamy po kształcie śliwki, dobrze łącząc brzegi ciasta. Gotujemy w dużym garnku w lekko osolonej wodzie,. Gdy wypłyną na wierzch, powinny jeszcze chwilę gotować się na małym ogniu. Na rozgrzanej patelni prażymy bułkę tartą ,dodajemy masło i odrobinę miodu. Polewamy gorące knedle masłem z bułeczką z odrobiną miodu. Pamiętajmy że ciasto na knedle szybko robi się rzadkie ,więc najlepiej przyrządzać je partiami. Knedle możemy również przygotować z truskawkami, czereśniami i morelami

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy konflikt na Ukrainie może być groźny dla Polski?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty