Orzechowa kuchnia braci Budnik cz.3

Placki owsiane z sałatką owocową i jogurtem
Ciasto:
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cukru
Sałatka owocowa:
  • 50 g malin
  • 50 g borówek
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 brzoskwinie z puszki
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, gdyby ciasto było zbyt gęste rozciągamy je delikatnie mlekiem. Przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy na minutę aby odpoczęło. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy, brzoskwinie kroimy na kawałki rozmiaru borówek, orzechy siekamy drobno i dodajemy do reszty składników, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy łącząc z jogurtem oraz miętą. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy niewielkie placki, patelnia nie powinna być bardzo gorąca ponieważ placki będą palić się na zewnątrz a zostaną surowe w środku, niewielkie i dość cienkie placki powinny smażyć się ok 1 min. z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu przekładając sałatką owocową z jogurtem, możemy wykończyć danie syropem klonowym.

Zupa orzechowa z makaronem orzo
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 3 żółtka
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 g makaronu orzo
  • 2 gruszki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
Do garnka wlewamy śmietankę oraz żółtka i dokładnie mieszamy trzepaczką, gdy powstanie nam jednolity płyn powoli dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy aż uzyskamy gęstą połączoną masę. Wtedy zaczynamy dolewać bulion, który ma temperaturę pokojową, po dodaniu i dokładnym rozmieszaniu garnek wstawiamy na ogień i powoli doprowadzamy do zagotowania często mieszając, aby nie powstały nam kluski na koniec dodając 50g masła. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron orzo, oraz na rozgrzanej patelni topimy cukier na karmel, po czym dodajemy do niego pokrojoną w kostkę gruszkę i po chwili prażenia łyżkę masła. Całość mieszamy aż się połączy i odstawiamy. W talerzu układamy makaron, który zalewamy kremową zupą, na wierzch dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany oraz karmelizowanej gruszki.

Kurczak w sosie orzechowym z pieczonymi warzywami i plackami ryżowymi
  • 6 udzików z kurczaka
  • 150 g orzeszków ziemnych (bez soli)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 200 g masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 100 g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 burak
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • posiekana kolendra do smaku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 100 ml oleju
Placki:
  • 3 szkl. ryżu basmati ugotowanego
  • groszek zielony mrożony
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kurkumy
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Do naczynia wkładamy kostkę masła i ogrzewamy ją do temperatury pokojowej, następnie dodajemy połowę masła orzechowego i połowę uprzednio zmielonych lub roztłuczonych orzechów, sól, pieprz, oraz odrobinę posiekanego imbiru. Wszystko to mieszamy łyżką, aż osiągniemy jednolitą pastę. Udziki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i wycinamy kość, umieszczamy na blaszce i staramy się odciągnąć skórę od mięsa, w ten sposób powstaną kieszonki, w których umieszczamy naszą pastę orzechową i dokładnie dociskamy, aby skóra przywierała do niej. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 160 stopniach przez 40 min. Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i zapiekamy przez kolejne 15 min. Marchew, buraka i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki o grubości 1x1 cm i długości ok 5 cm. Wrzucamy je do miski i marynujemy za pomocą świeżego rozmarynu, miodu, odrobiny oleju oraz soli i pieprzu. Tak zamarynowane warzywa wkładamy do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach aż będą zapieczone z wierzchu i miękkie w środku.

Placki:
W misce umieszczamy ugotowany ryż, kurkumę, proszek chilli, groszek zielony, pokrojoną w kostkę i przesmażoną cebulę, jajka oraz odrobinę mąki. Całość wyrabiamy ręką na ciasto o kleistej konsystencji i doprawiamy do smaku. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy nieduże placki do zrumienienia a następnie przekładamy je na blaszkę i dopiekamy w piecu razem z warzywami przez ok 10min.

Sos:
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe na dużym ogniu, aby część odparowała, mieszając dodajemy cukier brązowy, łyżkę masła orzechowego oraz dwie łyżki zmielonych orzechów, następnie sos sojowy, czosnek, trawę cytrynową oraz imbir i gotujemy aż osiągnie konsystencję sosu, po czym przecedzamy przez drobne sitko. Na talerzu układamy placki ryżowe oraz upieczone warzywa korzeniowe, na nie układamy dobrze wypieczone i pokrojone w paski udziki drobiowe, które oblewamy sosem orzechowym oraz obsypujemy posiekaną kolendrą.

Tarta orzechowa z karmelem i rodzynkami
Ciasto kruche:
  • 250 mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • 50 ml wody
Masa do tarty:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynków
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę. Formę na tartę wysmarować margaryną i posypać mąką. Ciastem wykleić formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 1 godz. lub dłużej.

Nadzienie:
Masło i cukier ubijamy na puszystą masę w mikserze, następnie cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku na koniec dodając zmielone orzechy. Masę wykładamy do formy wyłożonej ciastem i wyrównujemy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25-30 min. w temperaturze 170°C. Cukier roztopić na patelni na karmel, gdy osiągnie już złoty kolor dodać masło i dokładnie rozmieszać, powstanie nam masa karmelowa, którą polewamy tartę po wyciągnięciu z pieca oraz obficie obsypujemy rodzynkami. Studzimy i podajemy np. z gałką lodów waniliowych.