ROZGRZEWAJĄCA KUCHNIA BRACI BUDNIK cz.1

Wrap z ziołowego omleta z serkiem, łososiem, awokado i gruszką
  • 3 jajka
  • pęczek koperku
  • 100 g chudego twarogu
  • szalotka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 80 g wędzonego łososia
  • awokado
  • gruszka
  • łyżka masła
  • rukola
  • pestki słonecznika
Z twarogu, szalotki, pestek słonecznika i śmietany przygotowujemy twarożek doprawiając solą i pieprzem. Gruszkę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, awokado obieramy i kroimy w cienkie plastry. Jajka wybijamy do naczynia, doprawiamy solą, pieprzem oraz koperkiem i dokładnie roztrzepujemy na jednolitą masę, na rozgrzanej patelni roztapiamy cienką warstwę masła i wylewamy cienką jak naleśnik warstwę jajek, gdy jajka się zetną przekręcamy na drugą stronę i smażymy 30s. po czy zdejmujemy z patelni i czekamy aż delikatnie wystygnie. Po chwili omlet smarujemy przygotowanym wcześniej serkiem, dodajemy gruszkę, plastry awokado i łososia oraz rukolę, całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i ciasno zwijamy na wzór tortilli. 

Rozgrzewająca zupa orientalna w stylu Tom-Yum
  • 4 l bulionu z kurczaka
  • 0,5 kg surowych krewetek
  • 6 liści limonki
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • imbir
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l mleka kokosowego
  • 3 łyżki pasty Tom-Yum
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • 100 g pomidorków cherry
  • 50 ml sosu rybnego
  • pęczek kolendry
W rozgrzanym garnku na oleju przesmażamy pastę Tom-Yum, dorzucamy rozgniecioną trawę cytrynową, posiekany imbir, czosnek, liście limonki i krewetki w skorupie. Po ok. 2 min. dolewamy bulion z kurczaka, dodajemy sos rybny i gotujemy ok. 15 min. Zupę przecedzamy, oddzielamy krewetki i do czystej zupy dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz mleko kokosowe. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy posiekaną kolendrę. Serwujemy z ryżem jaśminowym i krewetkami z wywaru.

Zapiekanka kalafiorowa z curry, suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i kurczakiem
  • Kalafior
  • 100 g suszonych pomidorów
  • cebula
  • 1 łyżka żółtego curry
  • 2 filety z kurczaka
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g sera pleśniowego
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy i osuszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę i suszone pomidory, odstawiamy do ostygnięcia gdy cebula będzie miękka. Jajka i śmietankę miksujemy razem dodając curry, doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy z kalafiorem, usmażonym farszem z kurczaka i pokruszonym serem pleśniowym, wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z temp ok. 140 C przez 20 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy tartym żółtym serem i wkładamy z powrotem do piekarnika na 160 C przez ok. 10 min. aż ser się zapiecze i zarumieni.

Kotleciki z indyka a’la Saltimbocca z szynką prosciutto, szałwią i zapiekanką chlebową
  • pierś indyka
  • 4 plasterki szynki prosciutto
  • szałwia
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • sól i przeprz
  • wykałaczki
  • chleb jasny
  • 2 białe cebule
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • jajko
  • natka pietruszki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml białego wina
  • 250 ml śmietanki 36%
Chleb kroimy w dużą kostkę i suszymy w piekarniku. W tym czasie na patelni z masłem przysmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia, dodajemy bulion, orzechy oraz żurawinę i gotujemy przez ok. 3 min. Dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy, żeby delikatnie ostygło. Po chwili dorzucamy grzanki z chleba i jedno jajko, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wypiekamy w temp. 160 C przez ok. 20 min. W tym czasie filet z indyka dzielimy na małe kotleciki, delikatnie rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, na jednej stronie układamy listek szałwii i plasterek szynki dojrzewającej spinając wszystko wykałaczką. Kotlecika obtaczamy w mące pszennej i smażymy na patelni, gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy z patelni i zalewamy białym winem, gdy wino odparuje o ¾ dodajemy śmietankę i redukujemy aż osiągnie konsystencję sosu. Kotleciki podajemy z zapiekanką chlebową polewając powstałym sosem.