DZIŚ DZIEŃ PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH cz.4

Placki z batatów
  • 2 bataty
  • 1 jajko�
  • 1 posiekana cebula
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna 1-2 łyżki
  • olej do smażenia
Batata zetrzyj na grubych oczkach. Posól, odstaw na 10 minut, odlej wodę. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, łyżkę mąki pszennej, Wbij jajko, połącz. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj placki łyżką. Smaż w dwóch stron na złoty kolor.Podawaj z pastą z avocado i jajkiem sadzonym i posyp szczypiorkiem lub kolendrą.

Placek ziemniaczany maxi
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • 1/2 szklanki posiekanego sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku
Dzień wcześniej gotuj ziemniaki ze skórką w garnku z osoloną wrzącą wodą przez 10 minut lub do miękkości. Niech ziemniaki ostygną i schłodzą je przez noc. Następnego dnia obierz i grubo zetrzyj ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. W innej misce połącz ser i dobrze wymieszaj. Podgrzej 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek na średniej wielkości patelni, na średnim ogniu. Dodaj połowę startego ziemniaka, rozkładając go równomiernie, aby przykrył spód patelni. Gotuj przez około 4 minuty lub do momentu, aż boki staną się złote, jednocześnie kształtując je w płaskie ciasto, lekko naciskając. Wlać cały ser wypełniający do placka ziemniaczanego, pozostawiając niewielką krawędź dookoła. Następnie rozłóż pozostałe ziemniaki na serze, dociskając je dookoła, pokrywając cały ser. Kontynuuj gotowanie jeszcze przez 5 minut. Gdy krawędzie dolnego placka ziemniaczanego są złote, delikatnie potrząśnij patelnią, aby poluzować placki. Następnie odwróć za pomocą talerza, który jest większy niż patelnia do smażenia. Dodaj 1 łyżkę masła i odrobinę oliwy z oliwek, a gdy będzie gorąca, wsuń placek z powrotem do garnka, niegotowaną stroną do dołu. Gotuj jeszcze przez 5–7 minut lub do momentu, aż spód stanie się złotobrązowy, dodając w razie potrzeby więcej oliwy z oliwek. Wyjmij na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby namoczyć nadmiar smaru. Odstaw na 5 minut przed podaniem!

Rosti z gotowanych ziemniaków z serem
  • 600g obranych ziemniaków
  • 150g gotowanych buraków
  • 20 g stopionego masła
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 50 g zwykłej mąki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml kremu śmietankowego
  • 1 pomarańcza, drobno tarta skórka
  • 3 łyżeczki kremu chrzanowego
  • 1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekanego,
  • 1 duży  ogórek
  • 200g wędzonych plastrów łososia
Zetrzyj ziemniaki w robocie kuchennym wyposażonym w tarkę. Przenieś do durszlaka i wyciśnij nadmiar wilgoci. Przełożyć do dużego naczynia. Zetrzyj buraki w robocie kuchennym wyposażonym w tarkę. Dodaj masło, jajko i mąkę do ziemniaka i wymieszaj, aby połączyć. Dodaj buraka i delikatnie wymieszaj, aby połączyć. Rozgrzej olej na dużej nieprzywierającej patelni na średnim i niskim ogniu. Łyżkę ziemniaków i buraków na patelnię, delikatnie spłaszczając szpatułką. Gotuj przez 7 minut lub do momentu, gdy baza będzie złota i chrupiąca. Umieść duży talerz na patelni i ostrożnie odwróć rosti na talerz. Zwróć rosti złotą stroną do góry na patelnię. Gotuj przez kolejne 7 minut, aż będą złote i ugotowane. W międzyczasie połącz kremową śmietanę, skórkę pomarańczową, krem chrzanowy i posiekany koperek w misce. Obierz ogórek w wstążki. Zamień rosti na talerz do serwowania. Na wierzchu łosoś, wstążki ogórkowe, dodatkowe gałązki koperku i mieszanka serka Dopraw do świeżo zmielonego czarnego pieprzu.