SMAKOŁYKI TEŚCIOWEJ I SYNOWEJ cz.2

Sałatka Caesar 
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 duża pierś z kurczaka, 
  • 6 plastrów parzonego boczku, 
  • 6 filecików anchois, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól, 
  • 2 duże żółtka jaj, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 70 ml oleju rzepakowego rafinowanego, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • pieprz czarny w młynku, 
  • 1 bułka kajzerka, 
  • 1 duża sałata rzymska
Bekon usmaż powoli na patelni, odstaw na papier do odsączenia tłuszczu. Pierś oczyść, lekko skrop olejem i usmaż na tej samej patelni. Odstaw na bok. Anchois, czosnek i dwie szczypty soli utrzyj w moździerzu na pastę. Przełóż do miski i dodaj żółtka. Wymieszaj, dodaj sok z cytryny i musztardę. Całość połącz. Połącz oliwę z olejem i całość wolnym strumieniem łącz w misce nieustannie mieszając. Dopraw pieprzem i dodaj parmezan. Wymieszaj. Bułkę krój w bardzo cienkie plastry, smaż na patelni z odrobiną oliwy. Posól. Kurczaka pokrój w paski, bekon połam. Wydziel liście z sałaty. Układaj sałatę, kurczaka, grzanki i bekon. Całość skrop dressingiem Caesara. Gotowe!

Krem z białych warzyw z łososiem
  • 5 małych ziemniaków
  • 1 por (10 cm białej części)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni seler
  • 1 średni kalafior
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 cytryna
  • 1 śmietana 18%
  • 0.5 kg świeżego łososia
Kalafior, ziemniaki, por, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej wodzie. Podsmażamy czosnek z cebulą i wrzucamy do garnka z warzywami. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Łososia obieramy ze skórki i kroimy na małe kwadraty. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Łososia pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 160 stopni. Siekamy koperek. Warzywa blendujemy na krem, dodajemy śmietanę oraz przyprawy, sól, pieprz. Do miski wkładamy łyżeczkę koperku oraz kilka kawałków łososia i zalewamy zupą. Ozdabiamy miskę cytryną.Gotowe!
 
Naleśniki po meksykańsku
  • Imbir mały korzeń
  • Czosnek
  • Karkówka 0.5 kg 
  • 1 duża cebula
  • Czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • Ketchup
  • Pęczek szczypiorku
  • Jogurt naturalny
  • Majonez
  • Ser żółty
  • Miód
  • Mąka 1 kg
  • 1 jajko
  • Przyprawy chili i pieprz
  • Gęsty ocet balsamiczny
  • Sos sojowy
Kroimy karkówkę na cienkie plasterki. Wrzucamy do marynaty z sosu sojowego, pieprzu, chili i oleju. Podsmażamy czosnek, imbir i cebulkę na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu aż mięso zacznie mięknąć. Dodajemy warzywa – marchew i czerwoną paprykę. Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy ketchup i zdejmujemy patelnię z ognia. Smażymy naleśniki używając do tego mąki, jajka, wody i soli. Nakładamy farsz z patelni dodając odrobinę szczypiorku i sera żółtego oraz sosu jogurtowego. Sos jogurtowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku i przypraw. Naleśniki zawijamy w rulonik. Gotowe!
 
Kanapka teściowej Bogumiły
  • Mała bagietka
  • 2 jajka
  • Awokado
  • Masło
  • Łosoś wędzony
  • Pomidorki koktajlowe
  • Rukola
Kanapka synowej Beaty
  • Mała bagietka
  • Masło
  • Karczochy
  • Szczypiorek
  • Szynka proscuttio
  • Sałata
  • Koperek
  • Rzodkiewka
  • Pomidorki koktajlowe
  • Serek śmietanowy do smarowania
  • Łosoś wędzony