PODRÓŻ ŚLADAMI WŁOSKICH SERÓW cz. 1

Gnudi z masłem i szałwią, czyli kluseczki z sera ricotta w semolinie
Składniki na 6 – 8 osób: 
  • 1 kg dobrej jakości ricotty, 
  • 100 g tartego parmezanu, 
  • 1 cała gałka muszkatołowa, 
  • 200 g mąki semolina (albo drobnej mąki z kaszy mannej), 
  • 1 pęczek świeżej szałwi (30g), 
  • 1 ostra papryczka chilli, 
  • sól i pieprz, 
  • 100 g masła
Przełóż ricottę do miski, dodaj szczyptę soli i zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj pocięte chilli. Następnie zetrzyj do środka parmezan (pozostawiając odrobinę do posypania na koniec) i kilka razy zetrzyj gałkę do środka. Całość połącz w jednolitą masę i uformuj z niej około 40 kulek o średnicy 3cm. Wysyp mąkę semolinę na blachę i obtocz wszystko kulki z ricotty. Całość włóż do lodówki na kilka godzin aby semolina wyciągnęła z ricotty zewnętrzną wilgoć i zamieniła ją w delikatną osłonkę. Gotuj gnudi w mocno osolonej wodzie przez około 3 minuty a następnie wyciągaj je i wrzucaj na pieniące się masło na patelnie. Smaż krótko a pod koniec dodaj szałwię. Całość wykładaj, polewaj resztą masła z szałwią, posyp resztą startego parmezanu i zetrzyj jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej. Gotowe !

Tagliatelle carbonara z sosem na żółtkach i parmezanie
Składniki na 6 – 8 osób: 
  • 1 opakowanie suszonego makaronu tagliatelle w gniazdach, 
  • sól, pieprz, 
  • 6 żółtek, 
  • 200 g startego parmezanu
Zagotuj mocno osoloną wodę i wrzuć do środka makaron. W międzyczasie połącz żółtka jajek z tartym parmezanem, posól je i obficie popieprz. Wymieszaj na gęstą pastę i przełóż do stalowej miski. Ugotowany makaron ociekający wodą przełóż do miski i całość energicznie wymieszaj. Wykładaj na talerz, posyp pieprzem. Gotowe

Risotto z dojrzewającym serem taleggio i gorzką sałatą radicchio
Składniki na 6 – 8 osób: 
  • 500 g ryżu na risotto, 
  • 4 szalotki, 
  • 50 g parmezanu, 
  • 100g masła, 
  • 250 ml białego wytrawnego wina, 
  • 2 marchwie, 
  • 1 seler naciowy, 
  • 2 cebule, 
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • 1 sałata radicchio, 
  • 100 g cukru drobnego, 
  • 100 g sera taleggio
Marchew, cebulę, seler naciowy, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy 1,5 ltr zimnej wody i zagotowujemy. Wywar gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Sałatę radicchio kroimy drobno i karmelizujemy w cukrze z odrobiną wody przez około 10 minut. Podsmażamy szalotkę na oliwie, prażymy ryż, zalewamy odrobiną wina, odparowujemy alkohol, stopniowo uzupełniamy garnek wywarem, odparowując go i zwiększając objętość ryżu. Gdy jest już al dente odstawiamy na bok, wrzucamy kawałek masła i  starty parmezan, energicznie mieszamy i odstawiamy na bok. Dodajemy radicchio ze słodkim sosem i kawałki sera taleggio. Podajemy wszystko wymieszane. Gotowe

Sałatka Panzanella z gniecionych pomidorami, czerstwym chlebem i burratą
Składniki na 6 – 8 osób: 
  • 1 kg pomidorów malinowych, 
  • 1 długa bułka typu ciabatta, 
  • sól w płatkach, 
  • 2 kulki sera burrata, 
  • 6 filecików anchois, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 pęczek świeżej bazylii
Część pomidorów pokrój, część zgnieć i zasyp odrobiną cukru aby puściły swój sok. Potnij lub poszarp gotowy włoski chleb typu ciabatta (najlepiej gdyby był czerstwy) i wrzuć do pomidorów aby wchłonęła z nich sok. Posól solą morską. Do pomidorów i chleba wrzuć porwaną burratę i kilka filetów anchois. Pamiętaj aby burrata była wcześniej wyjęta z lodówki. Bardzo zimna nie ma swojego charakterystycznego krowiego smaku. Dopraw pieprzem, dodaj oliwę i podawaj. Jeśli chodzi o proporcje to najwięcej powinno być pomidorów, chleb służy jako "wyciągacz" soków, burrata jest jedynie dodatkiem, anchois to element dosalający naszą potrawę i dodający mu "morskości". Całość dekoruj odrobiną świeżej bazylii. Gotowe