PYSZNE I ZDROWE SERY W KUCHNI PNŚ - pieczone ziemniaki z serem gouda

Pieczony arbuz z mozarella
  • plastry arbuza 
  • plastry świeżej mozzarelli
  • dodatkowe posiekane pistacje
PESTO:
  • Garść pietruszki
  • 10-12 świeżych liści bazylii
  • świeżych liści tymianku
  • prażone solone pistacje
  • Klarowane masło 
  • Ser długo dojrzewający np. bursztyn 
Zacznij od zrobienia pesto. Połącz natkę pietruszki, bazylię, tymianek i pistacje w robocie kuchennym. Pulsuj 20-25 razy, aż do drobnego posiekania. Wlej roztopione klarowane masło ostudzone i miksuj tylko do momentu połączenia. Odłożyć na bok.
Rozgrzej grill na średnim poziomie. Posmaruj plastry arbuza roztopionym masłem. Grilluj z jednej strony przez 4-5 minut lub do momentu, aż pojawią się karmelizowane i ślady na grillu. Odwróć arbuza i dodaj plasterki mozzarelli. zamknij pokrywę grilla i grilluj przez kolejne 2–3 minuty, aż ser się roztopi. Wyjmij z grilla, nałóż pesto, dodatkowe pistacje i delikatnie polej płynnym miodem.
 
Pieczone ziemniaki z serem gouda
  • 4-5 ziemniaków 
  • Brokuł 
  • Śmietana kwaśna 18%
  • Szczypiorek 
  • Ser gouda
  • Ser cheddar 
  • Sól 
  • Pieprz
Upieczone w piekarniku ziemniaki Przekrój na pół i wyłóż łyżką większość miąższu ziemniaków i umieść go w misce. Posmaruj roztopionym masłem wierzch i spód każdej skórki ziemniaka.
Wymieszaj około 1 szklanki sera, kwaśnej śmietany oraz soli i pieprzu z miąższem ziemniaków. Dobrze wymieszaj. Posyp ziemniaki serem i piecz jeszcze 16–18 minut.

Pieczony camembert z figami i miodem
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 4 świeże figi
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • łyżeczka świeżych listków oregano
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser wyjmujemy z opakowania. 3 figi tniemy w drobne kawałku i wrzucamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.

Materiał sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka