Aromatyczna kuchnia Joli Kleser

Chałka
  • 1 paczka suszonych drożdży lub 21 g świeżych 
  • 375 ml ciepłego mleka (37 stopni C przy drożdżach świeżych a 45 stopni C przy suszonych)
  • 2 jajka 
  • Szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 50 g stopionego masła
  • 800 g mąki i trochę do podsypania- najlepsza o typie 500
  • 15 g cukru do posypania chałki
  • 1 jako roztrzepane do posmarowania chałki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i odstaw aby się uaktywniły. Ubij jajka ze szczyptą soli. Dodaj do nich cukier, stopione masło, 500 g mąki oraz mleko z drożdżami i rozrób aż uzyskasz gęstą i kleistą masę. Ja używam miksera z końcówką do ciast drożdżowych ale nie panikuj ja takiego nie posiadasz, użyj siły własnych dłoni. Następnie wmieszaj do niej pozostałe 300 g mąki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne- ok. 5-10 minut - czas ten pozwala na dokładne wymieszanie składników, jak i wykształcenie odpowiednio mocnej struktury glutenowej. Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny lub tak długo, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderz pięścią aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Następnie podziel na trzy równe części, z każdej z nich uformuj  wałek i upleść warkocz. Końcówki z obu stron podwiń pod spód. Tak przygotowaną chałkę włóż do foremki nasmarowanej masłem na około 30 min. Przykryj aby nie wyschła. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C - góra/dół. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Włóż ją do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 min. Doglądaj w trakcie pieczenia, możesz przykryć papierem aby zbytnio się nie przyrumieniła. Nim wyjmiesz chałkę z piekarnika sprawdź czy jest dobrze upieczona, użyj do tego zwykłej wykałaczki- powinna być sucha po nakłuciu ciasta. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami. W naszej rodzinie króluje miód i dżem truskawkowy, robiony przez moją mamę. Do tego obowiązkowo kubek ciepłego mleka.

Sakiewki z owocami morza
  • krewetki 10 szt
  • mule 10 szt
  • małe kalmary 10 szt
  • bagietka
  • cytryna 1 szt
  • wino białe wytrawne 100 ml
  • pietruszka natka 1 pęczek
  • czosnek 2-4 ząbki
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • oliwa 2 łyżki
Zacznij od przygotowania sosu. Czosnek, pietruszkę sok z 1/2 cytryny ,oliwę dobrze zmiksuj. Dodaj wino i szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj z owocami morza i zawiń w papier do pieczenia oraz folię srebrną ( jak sakiewkę) Piecz w piecu ok 15 min 180 st. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Łosoś w czosnkowym sosie
  • cytryna 1 szt
  • filet łososia 2x 200 g
  • koperek 1 pęczek
  • 2 pomidory
  • 1 fenkuł
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • masło 1 łyżka
Natrzyj rybę solą i czarnym pieprzem.Na papierze do pieczenia ułóż plastry pomidora oraz fenkuła, na warzywach ułóż rybę oraz kilka plasterków cytryny. Posyp koperkiem, dodaj masło  i zawiń wszystko jak paczuszkę. wstaw do pieca na 10-15 min temp. 200 st.