MLECZNA KUCHNIA CELINY STATKIEWICZ

Placki na napoju ayranie
  • mąka 2 szk, 
  • jajka 4 szt, 
  • Ayran 400 g, 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki, 
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, 
  • 3 dojrzałe banany
  • masło 4 łyżki
Do miski wlać napój Ayran, dodać jajka i olej , wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier i całość zmiksować. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładać łyżka porcje ciasta i smażyć na małym ogniu na złoty kolor. 
Podawać z syropem klonowym, dżemem lub bitą śmietaną.

Chłodnik z cukinii na kefirze 
  • 2 cukinie
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • świeży koperek
  • pestki dyni
  • sos sriracha
  • ser typu feta
Cukinię kroimy na części, blendujemy na gładki krem z maślanką. Dodajemy sól, pieprz. Koperek drobno siekamy i dodajemy do zmiksowanego chłodnika. Pestki dyni prażymy na suchej patelni tak, aby lekko się zarumieniły. Dla smaku do zupy możecie dodać odrobinę sosu sriracha. Podajemy na zimno z koperkiem, oliwą, prażonymi pestkami dyni i serem feta. Chłodnik z cukinii przechowujemy w lodówce.

Zdrowe koktajle na maślance w 3 wersjach 
  • 1 litr maślanki 
  • Mango
  • Szpinak
  • Banany 
  • Jagody
  • Imbir
  • Borówki 
  • Cytryna