LETNIA KUCHNIA CELINY STATKIEWICZ - PIECZONE BATATY

RYBA W PAPILOTACH
  • 400 g ryby
  • oliwa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • mała cukinia
  • 2 marchewki
  • 3 ugotowane ziemniaki 
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • sól i pieprz
Obie papryki pokroić w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych. Marchew obrać, pokroić w plastry. Cukinię oraz cytrynę umyć i pokroić w talarki. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Posolić, obsypać pieprzem. Na kawałkach papieru do pieczenia ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, marchew, cukinię, posypać ziołami. Ułożyć rybę, na niej kilka kawałków papryki i plaster cytryny. Zawinąć tak, aby para się nie wydostawała i ułożyć pakunki na blasze. Piec około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem otworzyć, skropić oliwą i udekorować według uznania.

JAGODOWE MUFFINY
  • 250 g jagód
  • 500 g borówek 
  • 100 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jagody opłukać i osuszyć. Do miski wlać roztopiony olej kokosowy lub masło, dodać mleko, wymieszać, następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (2 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać. Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać resztą jagód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut.

PIECZONE BATATY
  • 2 duże bataty
  • 1 ogórek gruntowy
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty
Bataty umyć, zawinąć każdą połówkę w folię do pieczenia, położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 1 godzinę lub do miękkości. Przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem, podawać z tzatziki, posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, skropić oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem.

TZATZIKI
Ogórki umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem greckim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną miętą, doprawić solą i pieprzem.