MŁODE ZIEMNIAKI W POTRAWACH Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA cz. 4

Ziemniaczany crush-hash
Składniki dla 4 osób
  • 500g młodych ziemniaków
  • 100g parmezanu
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 250ml kwaśnej śmietany
  • Ulubione dodatki – wędzona ryba, ikra, kawior, grzyby, pomidory
  • 100ml oliwy – do skropienia
  • Sól, pieprz do smaku
Ziemniaczki oczyścić i ugotować ok 25 minut w lekko osolonej wodzie. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu na papierze pergaminowym, lekko rozgnieść, posypać tartym parmezanem i zapiec w 180 C ok 10 minut. Ziemniaki podawać z kwaśna śmietaną i ulubionymi dodatkami – smażonymi kurkami, wędzona rybą, kawiorem lub pomidorami i siekanymi świeżymi ziołami

Włoska tagliata wołowa z kurkami
Składniki dla 4 osób
  • 1kg sezonowanego antrykotu
  • 350g kurek
  • 100g szalotki
  • 1,5kg młodych ziemniaków
  • 2 cytryny
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • 1 główka czosnku
  • 150ml oliwy
  • Sól, pieprz do smaku
  • 400g marchwi
Antrykot oczyścić, podzielić na mniejsze porcje i zamknąć na patelni – tzn ugrillować z każdej strony chwilkę, aby wytworzyć skórkę na mięsie. Kurki oczyścić, podsmażyć z siekaną szalotką, czosnkiem i odrobiną białego wina ok 4-5 minut. Doprawić do smaku. Na osobnej patelni ułożyć plastry wołowiny, kurki, skropić oliwą , oprószyć solą i pieprzem i podgrzać kilka chwil w zależności od stopnia wysmażenia Młode ziemniaczki oczyścić, skropić oliwą, dodać kawałki czosnku i gałązki rozmarynu, doprawić solą i pieprzem. Upiec w piekarniku o 30 minut w 180 C. Skropić sokiem z cytryny przed podaniem. Marchew obrać, obieraczka poszatkować w cieniutkie wstążki, w naczyniu połączyć z odrobina soli, pieprzu, oliwy i soku z cytryn. Całość wymieszać i serwować z mięsem i ziemniakami
 
Saag aloo
Przepis dla 4 osób
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 cebula czerwona drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek siekanego imbiru
  • Kilka gałązek kolendry
  • 500g ziemniaków pokrojonych w 2-3 cm cząstki
  • 1 mała chilli
  • ½ łyżeczki ziarna gorczycy, ziaren kuminu i mielonej kurkumy
  • 200g liści młodego szpinaku
Na suchej patelni rozgrzać ziarna przypraw – kumin, gorczycę do momentu aż puści aromat. Dodajemy olej i smażymy siekaną cebulkę, imbir i czosnek. Dodać odrobinę chilli, kurkumę, pokrojone ziemniaki, ok 200ml wody i dusić ok 15 minut na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Na końcu dodać umyty szpinak i bez przykrycia gotować jeszcze ok 3 minut. Dekorować kolendrą