AGRESTOWA KUCHNIA BLIŹNIAKÓW BUDNIKÓW - konfitura agrestowa

Agrest – wspomaga oczy, koi nerwy i pomaga w odchudzaniu!

Konfitura agrestowa i syrop z agrestu
Konfitura
  • 1 kg agrestu (pozbawiony szypułek)
  • 80 g imbiru (starty na tarce)
  • 0,5 kg cukru
¾ agrestu rozgniatamy razem z cukrem i imbirem i zagotowujemy. Po chwili dodajemy pozostałe całe owoce i gotujemy ok 30min. Po tym czasie konfiturę przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zamykamy i odwrócone do góry dnem pozostawiamy do wystygnięcia.

Syrop:
  • 1 kg agrestu (pozbawiony szypułek)
  • 5 liści limonki
  • 0,5 kg cukru
Agrest wsypujemy do słoika i warstwowo przesypujemy cukrem i liśćmi limonki tak aby powstały min.
3 warstwy z cukrem na wierzchu. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach syrop będzie gotowy
do użycia. Potem możemy przenieść go w chłodniejsze miejsce, np. do piwnicy.

Makaron w kremowym sosie agrestowym z mascarpone i kardamonem
  • 300 g agrestu (umyty i pozbawiony szypułek)
  • 200 g makaronu pappardelle
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • mięta
  • kardamon
  • Sól, pieprz
Większą część agrestu wrzucamy do blendera i razem z mascarpone, śmietanką, kardamonem i cukrem dokładnie miksujemy. Pozostałą część kroimy na pół. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (trochę bardziej niż al’dente). Na patelnię wlewamy sos z agrestu i mascarpone, gdy się zagotuje dodajemy pokrojone owoce i ugotowany makaron. W razie potrzeby dodajemy sól i pieprz i po 2 minutach serwujemy na talerz posypując na koniec siekaną miętą.

Pierogi z agrestem i kaszą manną
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. wrzącej wody
Farsz:
  • 300 g agrestu
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 2 łyżki cukru
Mąkę mieszamy z solą i na stolnicy rozrabiamy, powoli wlewając gorącą wodę – w ten sposób zaparzamy ciasto. Po zagnieceniu wałkujemy mniejsze kawałki i wykrawamy za pomocą np. szklanki krążki, które będziemy faszerować. Agrest dokładnie myjemy, pozbywamy szypułek i kroimy na pół. Mieszamy z cukrem i kaszą manną. Z ciasta i farszu lepimy pierogi, następnie gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z kwaśną śmietaną utartą z cukrem.