Pomidory w roli głównej - sałatka

Zupa z pomidorów
  • Pomidory na gałązkach x 2kg
  • Włoszczyzna
  • Korpusy z kurczaka 2szt
  • Koper włoski 1szt
  • Śmietana 18% 100ml
  • Lubczyk 2 gałązki
  • Seler naciowy 1szt
  • 4 ząbki czosnku
  • Olej 40ml
  • Masło 20g
  • Ciecierzyca konserwowa 100g
  • Sól\pieprz do smaku
Zaczynamy od umycia pomidorów i oberwania szypułek z których razem z włoszczyzną, częścią lubczyku, korpusami z kurczaka i selerem naciowym robimy esencjonalny wywar gotując całość na wolnym ogniu przez ok 2h. W tym czasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę, następnie na rozgrzanej oliwie delikatnie smażymy drobno posiekany czosnek, dorzucamy pokrojone pomidory i tak dusimy na wolnym ogniu aż rozpadną się pomidory do konsystencji pulpy. W chwili gdy bulion będzie gotowy, wycedzamy go, dodajemy pulpę pomidorową i powoli gotujemy na wolnym ogniu przez następne 15min. Na koniec miksując i dodając masło. Fenkuł oczyszczamy, kroimy na cząstki, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy (możemy również na grillu) przez ok 10min. Ciecierzycę oraz pieczony koper włoski przesmażamy na oliwie, lekko doprawiamy i serwujemy na talerz, zalewamy gotową zupą a na wierzch wędruje kwaśna śmietana wymieszana wcześniej z kwaśnym lubczykiem.

Sałatka z pomidorów malinowych z kozim twarożkiem i białą rzepą
  • Pomidory malinowe 3szt
  • Ser kozi twarogowy 200g
  • Biała rzepa 1szt
  • Śmietanka z koziego mleka 100ml
  • Cebula czerwona 1szt
  • Oliwa z oliwek 100ml
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Koperek 1 pęczek
  • Czosnek 1 ząbek
  • Ocet balsamiczny 50ml
  • Sól\pieprz do smaku
Pomidory nacinamy, parzymy a następnie wystudzamy w wodzie z lodem, obieramy ze skóry, kroimy w cząstki i marynujemy w oliwie, occie balsamicznym, czosnku, soli i pieprzu. Białą rzepę obieramy, ścieramy na drobnej tarce i mieszamy z kozim twarogiem i koperkiem, oliwę i szczypior miksujemy razem żeby uzyskać oliwę szczypiorkową. Na talerz układamy cząstki pomidorów, twarożek, pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę, polewamy odrobiną koziego twarogu i skrapiamy oliwą szczypiorkową. Muszle makaronu faszerowane tuńczykiem i oliwkami

Makaron z pomidorami i tuńczykiem
  • Makaron Conchiglioni 300g
  • Tuńczyk w sosie własnym 4 puszki
  • Cebula biała 2szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • Oliwki zielone x 150g
  • Ser żółty twardy 0,3kg
  • Oliwa z oliwek 100ml
  • Oregano suszone 2 łyżki
  • Pomidory pelati 3 puszki
  • Kapary 4 łyżki
  • Cytryna 1szt
  • Natka pietruszki 1 pęczek
Farsz: Jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, suszone oregano przesmażamy na oliwie i wystudzamy, ser trzemy na drobnej tarce a oliwki drobno siekamy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając tuńczyka i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos: Pozostałą cebulę i czosnek drobno siekamy, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy kapary i pozostawiamy na ok. minutę, dodajemy pomidory pelatti i dusimy przez ok 10min, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i sokiem z cytryny.
Makaron: Makaron Conchiglioni wstępnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby był mocno al dente, wystudzamy w zimnej wodzie, do środka nakładamy nasz farsz i układamy ścisło w głębokiej blaszce wylanej sosem, przykrywamy i wkładamy do pieca w temp 180C na ok 10min. Następnie odkrywamy, posypujemy tartym serem i zapiekamy tym razem bez przykrycia następne 10min.

Malinowe tiramisu z kruszoną bezą
  • Mascarpone 0,4kg
  • Żółtka jaj 5szt
  • Cukier 160g
  • Białka jaj 150ml
  • Biszkopty 1op
  • Kawa 1 szklanka
  • Amaretto 2 łyżki
  • Maliny 300g
  • Mięta 1 gałązka
Żółtka i 80g cukru ucieramy w kąpieli wodnej na puszystą masę, następnie dodajemy mascarpone. Do kawy dodajemy Amaretto i namaczamy w niej biszkopty którymi będziemy przekładać krem. Z białek i reszty cukru ubijemy bezę na puszystą masę bez wyczuwalnych kryształków, rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy w 100 stopniach przez 1,2h a następnie studzimy i kruszymy na małe kawałki które łączymy z kremem tuż przed podaniem. W szklance na przemian wykładamy namoczone biszkopty, krem i maliny powtarzając warstwy min dwukrotnie, podajemy dekorując świeżą miętą.