RABARBAROWA KUCHNIA TOMKA KRÓLIKOWSKIEGO

Śniadanie - omlet z rabarbarem i serkiem mascarpone
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • masło do wysmarowania patelni
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 150g rabarbaru
  • Masło do smażenia
Rabarbar obieramy i kroimy w małe cząstki. Należy go podsmażyć na odrobinie mocno rozgrzanego masła z drobnym dodatkiem cukru trzcinowego. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dokładnie mieszamy z łyżką mleka i mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, wlewamy żółtka. Patelnię o średnicy ok. 16-18 cm smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy, wlewamy omletową masę, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Smażymy 3 minuty, przewracamy i smażymy kolejne 3 minuty. Wyciągamy na talerz. Mascarpone ucieramy na jednolitą masę z łyżką drobnego cukru. Tak przygotowaną masą smarujemy jeszcze ciepły omlet, posypujemy rabarbarem i składamy na p

Obiad - Tortilla z pieczoną wieprzowiną i rabarbarem
  • 6 placków tortilli – na to przepis osobno
  • 650g ulubionej wieprzowiny – polędwiczka, schab lub wolno pieczony karczek
  • 350g rabarbaru
  • 1 papryczka jalapeno
  • Pęczek szczypiorku lub dymki
  • Łyżeczka papryki cayenne do smaku
  • Kilka rzodkiewek z liśćmi
  • Odrobina świeżych ziół – kolendra, natka
  • 1-2 łyżki miodu do smaku
  • Sól, pieprz do smaku
Wieprzowinę natrzeć solą i pieprzem z dodatkiem papryki i pozostawić w lodówce na ok 1 godzinę, aby wchłoną moc przypraw. Jeśli robimy długo pieczoną to podlewamy butelką wina, dodajemy posiekany czosnek i dodatkowo cebulę. Zamarynowaną należy obsmażyć i dopiec w piekarniku nagrzanym do 160 C ok 25 minut tak się upiekła, ale nie wyschła. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w cząstki ok 3-4 cm, parzymy we wrzątku 30 sekund i chłodzimy szokowo w wodzie z lodem– zabieg ten powoduje, że rabarbar będzie miał piękny kolor. Wystudzony łączymy w naczyniu z papryczką chilli, siekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką. Finalnie doprawiamy solą, pieprzem i miodem Na plackach układamy kawałki pieczonej wieprzowiny, układamy sałatkę z rabarbaru i zwijamy placki

Przepis na własna tortillę
Placki Tortilla
Składniki na 6 szt
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do miski. Mleko podgrzać w rondelku, ma być gorące, lecz nie wrzątek, wlać je do składników sypkich, na końcu dodać olej. Ciasto wyrabiać koło 7 minut (powinno być elastyczne). Ciasto podzielić na 5 części średnica 25 cm i rozwałkować na kształt koła, smażyć na suchej rozgrzanej patelni (30 sekund do minuty). Tortille przykryć wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut.

Deser - budyń kokosowy z rabarbarem
Składniki dla 4 osób
  • 2 szkl. mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieczony rabarbar:
  • 6-8 łodyg rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru
  • woda
  • Odrobina płatków kokosa do dekoracji
Wykonanie (jeśli masz ochotę na deser na ciepło, zacznij od przygotowania rabarbaru, jeśli wolisz deser na zimno - najpierw przygotuj budyń i odstaw go na 30- 60 minut do lodówki, a rabarbar przygotuj dopiero przed podaniem): Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Do żaroodpornego naczynia nalewamy trochę wody (wystarczy, żeby przykryła dno), wkładamy rabarbar i posypujemy cukrem. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, w trakcie pieczenia dobrze jest przemieszać rabarbar okazjonalnie. Gotowy, pieczony rabarbar podajemy na ciepło. W garnku połączyć 1 szklankę mleka kokosowego i mleczko kokosowe. Dodaj ziarenka laski wanilii i samą laskę oraz cukier. Całość połączyć w rondlu i wolno podgrzać. W miseczce połączyć pozostałą szklankę mleka i mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku się zagotuje, zdjąć je z ognia i wyjąć wygotowaną laskę wanilii. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minut, aż budyń zgęstnieje, często mieszając. Gotowy budyń przelać do miseczek/szklanek i odstaw do schłodzenia lub podaj na ciepło z rabarbarem.