Sezonowe owoce w roli głównej

Zupa truskawkowa z makaronem
  • ½ kg truskawek
  • 4 ½ szkl. wody + ¼ szkl. do zaprawki
  • ½ łyżki masła
  • ½ szklanki makaronu
  • 1 cytryna
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • sól
  • śmietana do zabielenia
Truskawki umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, zalać 4,5 szkl. wody, dodać masło i gotować na wolnym ogniu. Kiedy woda w garnku się zagotuje, gotować dalej całość przez 10 minut, następnie zmiksować. Dodać do zupy zaprawkę z mąki, tj. rozrobić łyżkę mąki w 1/4 szkl. wody, tak aby nie było grudek i dolać ją (najlepiej przez sitko) do gotującej się zupy, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Zaprawioną mąką zupę gotować jeszcze 3 minuty. Zawartość garnka doprawić do smaku cukrem\sokiem z cytryny oraz solą - zupa ma mieć kwaskowaty smak, lekko przełamany słodyczą. W czasie kiedy gotuje się zupa, gotujemy makaron w osolonej wodzie (najlepiej drobny np. orzo). Zupę podajemy ciepłą ale nie gorącą z odrobiną śmietany do zabielenia.

Pierś kaczki w sosie jeżynowym z białymi szparagami
  • 4 szt piersi kaczki
  • łyżka brązowego cukru
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 1\3 szklanki porto
  • cebula
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 200g jeżyn
  • pęczek białych szparagów
Piersi umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natnij skórkę w kratkę (uważając, by nie przeciąć mięsa). W miseczce wymieszaj cukier z gałką i solą, natrzyj nią piersi z obu stron i ułóż skórą do góry w misce. Zalej całość porto i wstaw na około 2 godziny do lodówki. Piekarnik ustaw na 200 stopni, wyjmij piersi z lodówki. Na patelni ułóż kaczki skórą do dołu i smaż powoli od zimnej patelni wytapiając tłuszcz aż do osiągnięcia chrupkiej skórki, następnie przekręć i smaż 2 min. z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 8 minut do piekarnika (chcemy aby kaczka była jeszcze różowa w środku). Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na deskę do krojenia na min. 5 minut, aby “odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię, na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i jeżyny. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj zimne masło cały czas mieszając i zdejmij z ognia. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj ze zblanszowanymi szparagami.

Sałatka z awokado, ricottą, młodym szpinakiem i vinegret malinowym
  • 200g Malin
  • Awokado
  • 150g Ricotty
  • Młody szpinak
  • Orzechy włoskie
  • Chleb tostowy
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • Sól\pieprz
  • 80ml oleju z pestek winogron
Część umytych malin wkładamy do rondelka, smażymy oraz przecieramy przez sitko. Do przetartych malin dodajemy ocet winny i balsamiczny, odrobinę miodu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy oliwę cały czas mieszając aby powstał sos, do sosu dodajemy pozostałe maliny i odstawiamy na parę minut aby smaki się połączyły. Na talerzu układamy umyty wcześniej młody szpinak, uprażone na patelni orzechy włoskie, oraz plastry awokado, całość obficie oblewamy sosem i zamarynowanymi w nim malinami, na koniec łyżką dodajemy kremową ricottę i chrupiące tosty z chleba.

Tarta z kremem estragonowym i owocami
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy ciasto przez ok 15 min., następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem estragonowy:
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • łyżka posiekanego estragonu
  • 100g borówek
W rondelku przesmażamy borówki, przecieramy przez sito i wystudzamy. Do miski wkładamy schłodzony serek mascarpone i śmietankę, cukier puder i ubijamy wszystko na gładki krem. Następnie dodajemy estragon, przetarte borówki i dokładnie mieszamy. Wystudzoną tartę szprycujemy kremem a na wierzchu układamy połówki truskawek, jedna przy drugiej tak aby przykryły cały krem.