SMAKI DZIECIŃSTWA cz. 1

Pampuchy w sosie waniliowym z borówkami
  • drożdże – 40g
  • mąka – 600g (+do podsypywania)
  • jajka – 2szt
  • masło – 50g
  • mleko – 1 szklanka (duża)
  • cukier – 2 łyżki
  • sól – szczypta
Do miski wlej podgrzane, ale nie gorące mleko, dodaj 2 łyżki cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. W rondelku roztop masło, a następnie jest wystudź. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników ciasta. tj. mąkę, jajka, roztopione masło i nieco soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie przykrywamy je i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40min. Ciasto wyrabiamy raz jeszcze - tym razem krótko a następnie dzielimy na części (ok. 8). Formujemy kule i gotujemy je na parze około 20 minut.

Angielski sos waniliowy
  • 150ml mleka
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 40g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii. Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką. Podgrzewać aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).

Blok czekoladowy
  • 200g masła
  • 500g mleka pełnotłustego w proszku
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka tłustego
  • 10-20 dowolnych ciastek - najlepiej herbatników
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • garść migdałów i/lub rodzynek
W rondelku rozpuść masło, dodaj do niego mleko, cukier i kakao. Gdy wszystko się połączy - przelej do miski. Do gorących i płynnych składników dodaj mleko w proszku a następnie mieszaj mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy. Do masy czekoladowej dosyp przebrane i pokruszone orzechy, migdały oraz rodzynki i mieszaj delikatnie łyżką, aby zbyt mocno ich nie pokruszyć. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę czekoladową, następnie włóż do niej ciasteczka i wygładź powierzchnię. Blok czekoladowy schłodź przez kilka godzin w lodówce i podawaj pokrojony w plastry.

Tosty francuskie (chleb w jajku)
  • Czerstwy chleb
  • Jajka
  • Pomidory
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Ser gouda
  • Masło
Kromki chleba przekładaj pomidorem oraz serem. Maczaj z obu stron w rozbełtanym jajku doprawionym solą i pieprzem. Następnie obsmaż z obu stron na roztopionym na patelni maśle.