KUCHNIA WARZYWNO-OWOCOWA BOMBA WITAMINOWA - penne z czerwonym pesto

Zupa szczawiowa

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki szczawiu
  • koperek
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 100 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Cebulę, czosnek i łodyżki kopru drobno posiekane przesmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekane łodyżki szczawiu i zalej bulionem. Podgotuj chwilę i dorzuć liście szczawiu drobno posiekane. Po kilku minutach całość dobrze zblenduj i dopraw śmietaną oraz drobno posiekanym koperkiem.

Penne z czerwonym pesto 
  • 2 upieczone buraki
  • 1 szkl. pestek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • pęczek pietruszki
  • 500 g makaronu penne
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. Następnie zmiksuj na drobny proszek, dodaj buraka w kawałkach, czosnek, przyprawy i miksuj aż uzyskasz aksamitne pesto. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Następnie ugotowany makaron przeżuć do pesto. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj z posiekaną pietruszką.

Świeżo wyciskany sok z marchewki i jabłka
  • 1 marchewka
  • Kilka jabłek
Umytą marchewkę i jabłka pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej. Wypij zaraz po zrobieniu.

Sałatka na zielono
  • 1 sałata masłowa
  • 2-3 ogórki
  • Kilka rzodkiewek
  • Kilka pomidorków kolorowych
  • koperek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
Umytą sałatę przekrój na pół i ułóż na dużym półmisku.Ogórki pokrój w plasterki, pomidora w ósemki a rzodkiewki w cienkie plasterki. Rozsyp niedbale na półmisku. Teraz przygotuj dressing: drobno posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, odrobinę oliwy i przyprawy dobrze wymieszaj. Polej sałatę i podawaj.

Zrealizowano we współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych w ramach Zadania „Owocowo – warzywny kącik kulinarny” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.