MŁODE ZIEMNIAKI W ROLI GŁÓWNEJ - PLACUSZKI RYBNO–ZIEMNIACZANE

PLACUSZKI RYBNO–ZIEMNIACZANE Z ZIOŁOWYM JOGURTEM
  • 750 g młodych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 100 g młodego szpinaku
  • 300 g filetu z dorsza
  • 300 g wędzonej makreli
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g mąki
  • ćwiartki cytryny do serwowania
  • 250 g jogurtu
  • oregano
  • melisa
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
W garnku zagotuj wodę, posól, ugotuj umyte ziemniaki przez 10-15 minut aż będą miękkie. Szpinak przelej wodą spod ziemniaków. Przełóż ziemniaki z powrotem do garnka aż odparują, ubij widelcem, wystudź. W naczyniu podgrzej mleko z liściem laurowym i pieprzem. Gotuj dorsza w mleku przez 4 minuty. Wyłącz gaz i zostaw rybę jeszcze na kilka minut w mleku aby doszła i aby skóra i ości odchodziły od mięsa. Wyjmij na talerz i usuń skórę i ości rozdrabniając rybę na mniejsze kawałki. Zmieszaj wystudzone ziemniaki, szpinak, dorsza i makrele, żółtko i 3 łyżki mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Uformuj placuszki i włóż do lodówki na minimum 30 minut lub na noc. Posiekaj zioła i dodaj do jogurtu. Rozgrzej olej na patelni, oprósz placki mąką i usmaż aż się zarumienią, Podawaj z cytryna i ziołowym jogurtem.
 
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I GRANATU
  • 700 g młodych ziemniaków
  • 50 g orzechów laskowych, uprażonych, bez skórki, grubo posiekanych
  • ½ szklanki posiekanej mięty 
  • sól, pieprz
  • 1 owoc granatu, tylko pestki
  • 200 g soczewicy zielonej, ugotowanej
Dressing:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżeczki musztardy pełoziarnistej
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku
  • 1 łyżka miodu
  • skórka z 1 cytryny
  • so z 1 cytryny
W duży garnku zagotuj wodę, dodaj sól i ugotuj młode ziemniaki przekrojone na pół. Odcedź i ostudź. Składniki na dressing połącz w całość, polej nim ziemniaki i dobrze wymieszaj. Połowę orzechów i mięty wrzuć do ziemniaków, dodaj ciecierzycę i wymieszaj. Przełóż ziemniaki do naczynia do serwowania, obsyp pozostałą miętą, pestkami granatu i orzechów.

AZJATYCKA CIELĘCINA STIR FRY Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
  • 2 łyżki oleju z orzechów
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cielęciny pokrojonej w drobne paski
  • ½ cebuli, pokrojonej
  • ½ czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 mała marchewka
  • 3 małe pak – choy
  • 2 szalotki pokrojone w paski
Na sos:
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki +1/3 szklanki wody, osobno
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu Mirin
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • czarny pieprz
  • 500 g młodych ziemniaków
Dwie łyżki wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Dodaj pozostałe składniki na sos bez wody, wymieszaj. Do naczynia przełóż mięso i dwie łyżki sosu, wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut. Dodaj 1/3 szklanki wody, wymieszaj i odstaw. Na dużej patelni (może być WOK) rozgrzej olej, wrzuć czosnek i gotuj 15 sekund, dodaj cebulę i smaż kolejną minutę. Dodaj mięso i smaż aż zrobi się brązowe, ale nie do końca. Dodaj marchew i paprykę -  smaż 30 sekund, dodaj sos i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj pak choy i szalotkę i smaż kolejną minutę. Zdejmij z ognia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut, odcedź, odstaw do odparowania.  Ugnieć widelcem ziemniaki, serwuj stir fry na ziemniakach.