POPULARNE NAPOJE ROŚLINNE W ZDROWEJ KUCHNI - cz.1

Napoje roślinne na dobre zagościły w codziennym menu Polaków. Jak je wykorzystać, by wydobyć maksimum smaku i wartości?

 Moje ulubione naleśniki

na około 10 cienkich naleśników:
  • 500ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 250g mąki orkiszowej lub mąki z płaskurki
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
Wszystkie składniki zblenduj na gładką, lejącą masę. Odstaw je na 15-30 minut, by ciasto ładnie związało. Smaż z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Podawaj posmarowane domowym orzechowym masłem

Domowe masło orzechowe
  • 1 dojrzały banan
  • ½ szklanki suszonych daktyli
  • 1 szklanka migdałów
  • 100g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, po tym czasie przecedź i zmiksuj je na gładko. Następnie miksuj migdały, aż uzyskasz konsystencję masła orzechowego. Wrzuć do miski połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej. Teraz dorzuć do blendera banana, czekoladę i masę migdałową i daktylową. Miksuj do połączenia się wszystkich składników i uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku. 

Śniadaniowe tosty francuskie
  • 1 nieduża chałka, pokrojona na około 6 kromek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • szczypta cynamonu
  • masło klarowane (do smażenia)
Jajka rozmąć trzepaczką, dolej mleko i cynamon wymieszaj energicznie. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowaneo masła. Maczaj kromki w jajecznej masie tak, by całe się namoczyły – im starsza i bardziej sucha chałka, tym więcej czasu będzie potrzebowała. Smaż tosty na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu, z ulubioną owocową konfiturą lub owocowym musem.

Zapiekane tosty z chałki
na jedno naczynie żaroodporne, dla około 4 osób:
  • mała chałka, pokrojona na około 6 kromek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść jagód leśnych lub borówek
Kromki ułóż na zakładkę w naczyniu żaroodpornym. Jajka rozmąć trzepaczką, dolej mleko i wymieszaj energicznie. Powstałą masą zalej pieczywo, posyp wszystko kokosem i jagodami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 15-20 minut, aż masa się zetnie, pieczywo zezłoci a jagody puszczą sok. Podawaj na ciepło.

Moja azjatycka owsianka
na 2 porcje:
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki płatków kokosowych
  • miód (opcjonalnie)
Wlej mleko do rondelka, postaw na średnim ogniu. Wsyp płatki i mieszaj, aż mleko się zagotuje i zgęstnieje. Połowę mango zmiksuj na mus, połowę pokrój w kostkę. Rozlej owsiankę do dwóch miseczek, na górę wyłóż mus i udekoruj kawałkami owocu. Jeśli mango nie było bardzo słodkie, polej łyżką miodu. Podawaj od razu.

Żółte smoothie
na 2 duże szklanki:
  • ½ dojrzałego ananasa
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych 
  • 1 banan 
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Ananasa obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Wrzuć razem z mlekiem do blendera i miksuj, aż będą aksamitne. Dodaj kokos i banan i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników. Jeśli smoothie jest za gęste, dodaj odrobinę wody. Jeśli jest zbyt mało słodkie, dosłódź miodem. Pij od razu lub przechowuj w lodówce w szklanej butelce maksymalnie 24 godziny.

Budyń
  • 2 szklanki mleka ryżowego 
  • 3 żółtka
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (ok 75g)
  • 1-2 łyżki miodu
1/2 szklanki mleka oraz mąkę ziemniaczaną umieścić w miseczce i roztrzepać do całkowitego wymieszania i rozpuszczenia. Pozostałe mleko przelej do garnuszka,podgrzej aż będzie gorące. Zmniejsz ogień na minimalny i wlej mleko z mąką. Dokładnie i energicznie mieszaj jednocześnie podgrzewając, aż budyń zrobi się gęsty.W ostatniej chwili dodaj po jednym żółtku i dopraw do smaku miodem. Przelej do miseczek i podawaj z ulubionymi owocami.