Desery i wypieki w kuchni PnŚ

Miodownik
Ciasto:
  • 250-270 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 100 g masła
  • 70-80 ml miodu płynnego
  • 30-40 ml miodu pitnego (opcjonalnie)
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, masło, miód i ewentualnie miód pitny. Ciasto szybko i dokładnie wyrabiamy. Gotowe wkładamy na 30-40 minut do lodówki, po czym dzielimy na trzy równe części i rozwałkowujemy. Za pomocą noża wykrawamy 3 prostokąty o wymiarach 10 × 30 cm. Prostokąty z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-22 minuty w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Gotowe blaty studzimy.

Masa z kaszą:
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 10-15 ml ekstraktu waniliowego
  • 80 g kaszy manny
  • 80 g masła
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i kaszę mannę. Masę gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, po czym odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną masę łączymy z miękkim masłem i dokładnie ucieramy. Na małym ogniu podgrzewamy w rondelku kremówkę. Obok, na średniej wielkości patelni, karmelizujemy cukier. Kiedy zrobi się lekko brązowy, zestawiamy patelnię z ognia i powoli zaczynamy łączyć karmel z gorącą śmietaną. Bardzo dokładnie mieszamy, uważając jednocześnie, by kremówka nie wykipiała. Na sam koniec dodajemy drobno posiekane masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Sos karmelowy:
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 120 g orzechów włoskich
Do formy o wymiarach zbliżonych do gotowych blatów ciasta wkładamy jeden blat. Następnie nakładamy połowę kremu z kaszą manną, po czym nakładamy kolejny blat i jeszcze jedną warstwę masy. Na wierzch ciasta wylewamy sos karmelowy. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawiamy na 2-3 godziny. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce.

Panna cotta z zieloną herbatą
  • 5-7 g żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 50-80 g cukru
  • 30 ml wody
  • 5-10 g herbaty matcha
  • sezonowe owoce
  • świeże zioła
Żelatynę wsypujemy do filiżanki, zalewamy odrobiną zimnej wody i dokładnie mieszamy. Kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do temperatury około 80°C. Zdejmujemy z kuchenki. W 30 ml ciepłej wody rozpuszczamy zieloną herbatę, starannie mieszając, tak by nie było grudek. Następnie do herbaty dodajemy 1 łyżkę podgrzanej kremówki i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Zieloną mieszaninę przelewamy do garnka z pozostałą kremówką. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Masę rozlewamy do 3 słoików o pojemności 120-150 ml i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem ozdabiamy deser sezonowymi owocami i świeżymi ziołami.

Quiche z wędzonym łososiem
Spód:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 1 jajko
Do miski wsypujemy mąki i sól. Dodajemy drobno posiekane zimne masło i jajko. Szybko zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18-20 cm i nakłuwamy na całej powierzchni widelcem. Spód pieczemy 13-15 minut w temperaturze 190°C.

Nadzienie:
  • 150-200 ml śmietany 22%
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 g wędzonego łososia
Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Łososia kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm. Na zapieczonym spodzie rozkładamy połowę ryby, a następnie zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy drugą partię łososia. Quiche pieczemy 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.