SZASZŁYKI NA RÓŻNE SPOSOBY - szaszłyk z łososia i cykorii

Kebab z polędwiczek wieprzowych i bekonu
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 12 plastrów bekonu
  • 1 ananas, obrany
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 2 czerwone cebule, pokrojone
  • 100 ml oleju
  • majeranek, suszony
Polędwiczki pokrój w kostkę. Część z nich owiń bekonem. Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Na patyczki do szaszłyka nabijaj na przemian mięso, ananasa, cebulę, wpleć w szaszłyka gałązkę rozmarynu, skrop olejem i dopraw majerankiem.

Szaszłyk z łososia i cykorii
  • 300g łososia, pokrojonego w kostkę
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 cykoria
  • 1 cukinia, pokrojona
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • ziarenka sezamu
  • 4 gałązki trawy cytrynowej
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyzki obranego i drobno pokrojonego imbiru
W naczyniu wymieszaj sos rybny z miodem i imbirem. Kostki łososia włóż do marynaty i pozostaw w niej rybę przez minimum 10 minut.Na gałązkę trawy cytrynowej nabijaj naprzemiennie łososia, cykorię, pomidorki i cukinię. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 8-10 minut.

Szaszłyk ze szparagów i młodych ziemniaków
  • 12 gałązek szparagów, przeciętych na pół
  • 12 ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papruka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml oleju 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 patyczków bambusowych zamoczonych
W misce rozetrzyj pastę curry z czosnkiem i olejem. Zamarynuj warzywa przez 10-20 minut. Na 6 patyczków nadziej ziemniaki i naprzemniennie cebulę, paprykę. Dobrze rozgrzej olej na patelni i obsmaż szaszłyki z każdej strony przez około 10 minut,

Szaszłyk z banana i truskawek
  • 2 banany pokrojone w plastry
  • 12 dużych truskawek
  • 1 gruszka pokrojona
  • 4 łyżki syropu z bzu
Nadziej owoce na patyczki naprzemiennie. Skrop je obficie syropem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 8 minut.