WIELKIE GRILLOWANIE W PNŚ cz. 2

Grillowanie to sport narodowy Polaków. Na grillu można przygotować cały obiad! Kuba Steuermark proponuje dziś kilka swoich ulubionych

Grillowany cały łosoś faszerowany fenkułem
Składniki na 1 dużego około 2-3 kg łososia: 
  • 1 duża klatka na rybę do grillowania (lub dwie kratki związane drutem), 
  • 1 cały łosoś (patroszony i bez łuski), 
  • 2 fenkuły, 
  • 2 cytryny, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • 2 papryczki chilli, 
  • 1 mały pęczek natki pietruszki, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, pieprz, 
  • mielony anyż, 
  • wykałaczki lub igła z dratwą do zaszycia brzucha
Rybę po wypatroszeniu i usunięciu łusek umyj i wysusz. Jej brzuch zafaszeruj cienkimi plastrami fenkuła, cytrynami ze skórą, czerwoną cebulą, posiekanym chilli i całym pęczkiem natki pietruszki. Całość skrop oliwą, posyp solą i popieprz. Brzuch zamknij wykałaczkami lub zaszyj nitką i dratwą. Rybę polej oliwą i lekko posól. Skórę łososia natnij delikatnie nożem a całą rybę zamknij w klatce do grillowania. Lekko posyp mielonym anyżem. Grilluj na silnym ogniu około 10 minut z każdej ze stron i pozwól odpocząć rybie przez kolejne 10. Otwórz klatkę, przełóż rybę na duży półmisek i otwórz ostrym nożem. Usuwaj mięso płatami i dodawaj obok warzywa. Traktuj rybę jak misę z której wszyscy jedzą wspólnie. Gotowe
 
Grillowany rostbef wołowy z tłuszczem na szpadach
Składniki na 1 duży 2,5 – 3,5 kg kawałek rostbefu ze skórą: 
  • 2 długie stalowe szpady do grillowania, 
  • sól gruboziarnista, 
  • 2 dojrzałe ananasy, 
  • 1 saszetka oregano, 
  • 1 saszetka kolorowego pieprzu, 
  • 1 saszetka kminu rzymskiego, 
  • 200 g stopionego masła klarowanego
Rostbef umyj i osusz, usuń błony i kawałki tłuszczu. Zachowaj okrywę tłuszczową i wykrój około 10 steków. Obierz ananasy i pokrój je w grube prostokąty. Nabij na szpadę 5 steków zawijając je tak aby okrywa tłuszczowa była na zewnątrz. Pomiędzy kawałki mięsa włóż ananasa. Ananasa silnie posól a mięso posmaruj roztopionym masłem klarowanym a potem posól i nasmaruj mieszanką przypraw. Grilluj na ogniu na bardzo silnym ogniu około 4-5 minut z każdej ze stron. Odłóż ze szpadami na około 10 minut a następnie zdejmij je ze szpad i serwuj z ananasem. Gotowe