MANGO W ROLI GŁÓWNEJ - wieprzowina z salsą z mango

WIEPRZOWINA Z SALSĄ Z MANGO
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • melisa, natka pietruszki, kolendra
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • Składniki na salsę:
  • 2 mango
  • 3 pomidory
  • awokado
  • papryczka chili
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
Polędwiczki oczyść, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, obtocz w posiekanych ziołach. Zawiń ciasno w folię spożywczą i dokładnie zamknij brzegi – zrób rodzaj cukierka. Włóż do gorącej (80°C) wody. Gotuj na małym ogniu 20 do 25 minut. Mango obierz, pokrój miąższ na niedużą kostkę omijając pestkę. Sparz pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki, pokrój w kostkę i dodaj do mango. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z awokado i rozgnieć go nieco w moździerzu lub za pomocą widelca. Przełóż do mango. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym chili i sokiem z cytryny. Skrop olejem i wymieszaj.

PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM Z MANGO
  • 1 mango
  • 1 cebula
  • łyżka octu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • łyżka masła
  • łyżeczka miodu
  • sól morska
  • 4 filety z łososia – 120 g każdy
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 100 g posiekanego mango
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych
  • pieprz cayenne, sól
Rozgrzej piekarnik do 190 °C, na blasze ułóż filety z łososia skórą do dołu i posmaruj masłem. Na wierzchu ułóż mango, czosnek, bazylię, dopraw solą i pieprzem, obok połóż pomidorki koktajlowe skropione oliwą i posypane solą. Piecz przez 10-12 minut. Obierz mango, usuń pestkę a owoc pokrój na średnie kawałki. Dodaj do garnka mango, cebulę pokrojoną w kostkę, ocet, anyż, łyżkę masła, łyżkę wody, sól oraz łyżeczkę miodu. Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 10-12 minut. Wyjmij anyż. Przełóż resztę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z łososiem.

KOKOSOWA PANNA COTTA Z CARPACCIO Z MANGO
  • 800 ml mleka kokosowego
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 x 12 g żelatyny w proszku
  • wiórki kokosowe
  • Składniki na carpaccio:
  • 2 łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • świeża mięta
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 2 dojrzałe mango
Do rondelka wlej mleko kokosowe, mleko 3,2% i dodaj cukier. Przetnij laskę wanilii na pól i wyjmij ziarenka. Dodaj do mleka razem z laską. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut a następnie wyjmij laskę wanilii. Odlej 200 ml płynu i rozpuść w nim żelatynę, jeżeli nie rozpuści się do końca – całość należy lekko podgrzać. Wlej pozostałą część mixtury, wymieszaj i przelej do 6 form. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Wsyp cukier do naczynia, dodaj sok z cytryny, miętę oraz dwie łyżki wody. Zagotuj i mieszaj, aż cukier całkowicie się roztopi. Wyjmij miętę i dodaj kardamon, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Mango przekrój w pół omijając pestkę. Obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Wyłóż na talerz, skrop syropem, na wierzchu ułóż panna cottę.