LEKKA I WIOSENNA KUCHNIA JOLI KLESER

Wiosenna sałatka
  • sałata rzymska
  • rzodkiewka 4-5 szt
  • ogórek zielony 2-3 szt
  • rukola garść
  • szparagi zielone kilka szt
  • groszek cukrowy garść
  • orzechy ulubione -garść
  • parmezan
Dressing:
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • avocado
  • sól, czarny pieprz
  • jogurt naturalny
Warzywa umyj i pokrój w różne kształty. Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Parmezan zeskrob obieraczka na cienkie płaty. Wymieszaj wszystkie składniki na dressing i dopraw do smaku. Wylej dresing na dno miski. Rozsyp warzywa i posyp orzechami i parmezanem.

Wiosenne spring rolls
  • papier ryżowy
  • marchewka
  • ogórek zielony
  • sałata rzymska
  • rzodkiewka
  • kolendra, mięta
  • avocado
  • cebula
  • papryka
  • krewetki gotowane
  • łosoś wędzony
Papier ryżowy po kolei zanurzaj w letniej wodzie. Na środku układaj warzywa z ulubionymi dodatkami i ziołami. Zawijaj jak klasyczne gołąbki. Podawaj z soja sosem lub słodko-kwaśnym sosem chilli

SAKIEWKI Z RYBĄ
  • polędwiczka z dorsza/ łososia
  • kilka plastrów pomidora
  • fenkuł w plastrach
  • plastry cytryny
  • wino 50 ml
  • masło 1 łyżka
zielony sos:
  • pietruszka lub kolendra  pęczek
  • czosnek 3-4 ząbki
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa 100 ml
Składniki zielonego sosu dobrze zmiksuj i dopraw do smaku. Na papierze do pieczenia ułóż kilka plastrów pomidora i fenkuła. Na górę dodaj kawałek ryby. Posól, popieprz i przykryj plastrami cytryny.Podlej winem i dodaj masło.Wszystko zawiń jak sakiewkę, zawiąż sznurkiem i piecz w piekarniku 200 st 20 min. Po otwarciu polej zielonym sosem.