ŚWIĄTECZNA KUCHNIA - jagnięcina podhalańska

Kiełbasy wielkanocne do święconki
Składniki na 1 duży kiełbasiany koszyk święconkowy: 
  • 1 Kiełbasa piaszczańska, 
  • 1 kiełbasa lisiecka, 
  • 1 kiełbasa myśliwska staropolska, 
  • 1 kiełbasa jałowcowa staropolska, 
  • kilka kabanosów staropolskich

Kiełbasa biała parzona wielkopolska w cieście
Składniki na 3 porcje: 
  • 3 białe kiełbasy parzone wielkopolskie, 
  • 1 cebula, 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 1 jajko, 
  • papier do pieczenia, 
  • sól, 
  • olej do smażenia
Cebulę podsmaż na oleju, dopraw solą. Ciasto ułóż na blasze, na pergaminie a na nim lekko podsmażoną cebulę, rozłóż kiełbasy i przykryj z góry ciastem. Kiełbasy ściśle opakuj ciastem, odetnij resztki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni na 7 minut. Gotowe

Jagnięcina podhalańska z ziemniakami z pieca i jabłkami grójeckimi
Składniki na 8 osób: 
  • 4 combry z jagnięciny podhalańskiej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 gałązka rozmarynu, 
  • olej do smażenia, 
  • 100 g masła, 
  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 50 g zimnego masła, 
  • 1 pęczek pociętej natki pietruszki, 
  • 2 gałązki rozmarynu, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 marchewki, 
  • 8 szalotek, 
  • 2 pietruchy, 
  • 4 jabłka grójeckie
Wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni brytfannę na ziemniaki. Obierz i pokrój w 1cm kostkę wszystkie ziemniaki, opłucz ze skrobi. W międzyczasie stop masło i dodaj do niego natkę pietruszki. Podgrzej olej w dużej patelni i na średnim ogniu obsmaż ziemniaki. Posól je i przełóż do brytfanny. Całość polej masłem z natką i dodaj pocięty rozmaryn. Wstaw do pieca na około 30 minut. Co jakiś czas potrząśnij brytfanną aby ziemniaki się nie skleiły. Obierz marchew, pietruchy i szalotki. Te pierwsze i drugie pokrój w 3 cm kawałki i obierz tak aby miały kształt szalotek. Podsmaż warzywa na oleju aby były złociste a potem dodaj je do ziemniaków. Combry jagnięce wyciągnij z lodówki, posól i obsmaż na oleju. Wstaw razem z patelnią do pieca do ziemniaków na około 7 – 10 minut. Jabłka pokrój w cząstki i skarmelizuj na patelni z odrobiną cukru. Wykładaj warzywa, ziemniaki a na wierzch pocięte plastry jagnięciny. Całość obłóż jabłkami

Pascha wielkanocna z miodem sejneńskim i polskim dwójniakiem
Składniki na 6 porcji: 
  • 250 g masła, 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 100 ml miodu sejneńskiego, 
  • 4 laski wanilii, 
  • 1 cytryna, 
  • 8 żółtek, 
  • 1 kg twarogu pełnotłustego, 
  • 400 ml śmietanki 36%, 
  • skórka pomarańczowa z 4 pomarańczy, 
  • 50 g rodzynek, 
  • 100ml miodu pitnego dwójniaka, 
  • 100 g orzechów włoskich, 
  • pielucha tetrowa, 
  • kamień
Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy, miód sejneński i rodzynki namoczone wcześniej w miodzie pitnym. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa 😊