ŚWIĄTECZNE BABKI WEDŁUG PRZEPISU REMIGIUSZA RĄCZKI - baba makowa

Babka makowa z polewą czekoladową
  • Jaja - 4 szt
  • Mąka pszenna - 150 g
  • Mąka ziemniaczana - 100 g
  • Jabłko kwaśne - 1 szt
  • Masło lub margaryna - 250 g
  • Cukier - 250 g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 250 ml
  • Mak - 200 g
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem, po czym powoli dodawać jaja, ciągle ucierając. Następnie dodać mleko (50 ml) i sypkie produkty (mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i makiem). Na koniec dodać przetarte na oczku jarzynowym kwaśne jabłka. Całość wymieszać i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej makiem. Piec w temperaturze 180°C, przez około 50 minut. W trakcie pieczenia sporządzić polewę czekoladową. Do mleka (200 ml) pokruszyć czekoladę, zagotować i lekko odparować. Po wystudzeniu, ciasto polać przygotowaną polewą czekoladową.

Baba cytrynowa
  • 6 jaj
  • ok. 320 g mąki pszennej
  • ok. 320 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • sok z jednej cytryny 
  • tarta skórka z cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jaja należy rozbić i zważyć. Tyle ile ważą jaja, tyle należy odważyć mąki pszennej i cukru. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jaja i ucierać do białości. Następnie po kolei dodawać cukier wanilinowy, startą skórkę cytrynową, sok z cytryny, proszek do pieczenia, skórkę kandyzowaną z pomarańczy a na koniec mąkę pszenną. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut. Po upieczeniu babkę polukrować i opcjonalnie posypać pozostałą częścią skórki cytrynowej.

Baba drożdżowa
  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 40 g drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 50 ml rumu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g słupków migdałowych
  • Otarta skórka z 1 cytryny
  • 50 g śliwek suszonych
  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
Do miski przesiać mąkę. W środku zrobić rowek, do którego należy pokruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać letnie mleko. Poczekać, aż drożdże wyrosną. Masło i smalec gęsi roztopić i lekko wystudzić, po czym dodać do ciasta. Następnie dołożyć żółtka, cukier wanilinowy, sól, wszystkie bakalie i dobrze wymieszać. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Posypać mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę wysmarować tłuszczem, po czym przełożyć ciasto do ½ objętości. Piec około 40 minut, w temperaturze 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszyć do 180°C. Po wystudzeniu polukrować.