MARCHEWKA W ROLI GŁÓWNEJ - kruche ciastka

Puree z marchewki z pumperniklem
  • 500 g marchwi
  • 100 g wody
  • 90 g masła
  • 4 g soli
  • Sok z 1 niedużej cytryny
  • Świeża melisa
  • 50 g świeżego posiekanego imbiru
  • Kilka marchewek „baby”
Marchew obierz i obetnij końce, opłucz pod wodą. Pokrój w cieniutkie plasterki. Do rondla wlej wodę, przełóż marchew, masło i sól. Zagotuj następnie zmniejsz ogień i gotuj aż marchew zmięknie, w razie potrzeby dodaj wody. Kiedy marchewka będzie już bardzo miękka przełóż ją do blendera, dodaj imbir i melisę a następnie zmiksuj. Dodawaj w niedużych ilościach sok z cytryny i próbuj, aż do momentu kiedy będzie odpowiednio kwaśne.
  • 150g pumperniklu
  • Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
Pokrój pumpernikiel w kostkę, przełóż na blaszkę, skrop oliwą, dodaj czosnek i włóż do rozgrzanego piekarnika aż lekko się podpiecze i zrobi chrupki - zbliżony do bułki tartej. Ostudź. Przełóż całość do blendera i zmiksuj – powstanie posypka. Na talerz wyłóż puree. Posyp zmiksowanym pumperniklem i wbij w nie młode umyte marchewki.

Kruche ciastka z marchewką
  • 225 g mąki
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 150 g utartej i wyciśniętej z soku marchewki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 laska wanilii
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i wymieszaj całość aż powstanie rodzaj bułki tartej, dodaj marchew. W osobnym naczyniu ubij jajko z mlekiem oraz dodaj nasiona wanilii. Przełóż całość do mąki i mieszaj aż do powstania gęstego ciasta. Dodaj łyżkę mleka aby ciasto miało lepszą konsystencję. Na blaszkę nakładaj łyżką kulki, spłaszcz je nieco, pozostawiając między nimi odstęp. Piecz 15-20 minut aż się zarumienią. Ciastka obsyp cukrem pudrem i podawaj z herbata lub kawą.

Sandacz w panierce ziołowej z marchewką i puree ziemniaczanym
  • 800 g filetu z sandacza, bez ości, pokrojonego na 4 części
  • 4 ząbki czosnku, pokrojonych na pół
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku
Olej razem z masłem rozgrzej na patelni. Dodaj rybę, czosnek i tymianek. Polewaj rybę tłuszczem z patelni. Jak się zarumieni obróć na drugą stronę. Długość smażenia zależy od grubości filetów – od 6 do 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Marchewki o smaku pomarańczy
  • 100 g marchewki fioletowej
  • 100 g marchewki żółtej
  • 100 g marchewki
  • 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 8-10 gwiazdek anyżu
  • 60 g masła
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Marchew obierz, umyj i pokrój obieraczką do warzyw wzdłuż na cienkie, długie plastry. Zalej sokiem z pomarańczy, dodaj gwiazdki anyżu i gotuj aż zmiękną czyli około 2-3 minuty. Wyjmij marchewki na talerz a sok zredukuj. Następnie dodaj masło i wymieszaj zamaszyście aby zagęścić sos. Przełóż marchewki z powrotem do garnka, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.