POSTNA KUCHNIA JURKA NOGALA - postny żur na zakwasie

Postny żur na zakwasie
  • Zakwas na żur
  • Marchewka 2 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Seler naciowy 1 bulwa
  • Ziemniaki 6 szt.
  • Ziele, liść, jałowiec
  • Jaja 6 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Chrzan 1 łyżka
  • Śmietana 3 łyżki
Warzywa pokrój na kawałki i przesmaż na oleju z przyprawami, zalej wodą i gotuj 40 minut. Jaja ugotuj na pół twardo. Żur zamieszaj i wlej przez sitko do zupy. Zagotuj. Czosnek rozgnieć i posiekaj a następnie wrzuć do zupy. Nałóż do miseczki chrzan i śmietanę i rozciągnij gorącą zupą. Wlej do zupy, dopraw pieprzem i solą. Jaja obierz, przekrój i rozłóż na talerze, zalej postnym żurem.

Śledzie w zalewie octowo-warzywnej
  • Śledzie tuszki 8 szt.
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Sól
  • Olej
Zalewa:
  • Woda 750 ml
  • Ocet winny 250 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Por biała część
  • Liście laurowe 3 szt.
  • Ziele angielskie 10 szt.
  • Cukier 4 łyżki
  • Sól 1 łyżeczka
Śledzie opłucz i wysusz, posól delikatnie i obtocz w mące. Usmaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zrób zalewę, cebulę i pora pokrój w półksiężyce i wrzuć z przyprawami do garnka z wodą i octem. Zagotuj i zalej usmażone śledzie. Możesz też wlać olej po smażeniu. Wystudź i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie będą gotowe.

Pstrąg pieczony w chlebowym cieście
Ciasto:
  • Mąka pszenna 250 g
  • Mąka żytnia typ 1400 250 g
  • Drożdże ½ kostki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Woda 300 ml
  • Pstrąg 3 szt.
Farsz:
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Natka pietruszki 2 pęczki
  • chilli, sól
  • Cytryna 1 szt.
Z mąk, drożdży soli i wody zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotuj i pognieć z posiekanym czosnkiem, natką, chilli. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Pstrągom utnij łby, dobrze oczyść i opłucz. Wysusz i do środka ryb włóż farsz. Ciasto podziel na 3 części, każde rozwałkuj i zawiń w nią pstrąga. Piecz w 190 stopniach 20-25 minut.