POMYSŁY NA DANIA Z DROBIU

KACZKA Z JABŁKAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI
  • Kaczka cała
  • Miód, pieprz, sól, majeranek
  • Jabłka winne 5 szt.
  • Śliwki suszone 150 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Rozmaryn 2 gałązki
Kaczkę umyj i osusz. Natrzyj przyprawami i miodem, wstaw do lodówki na godzinę a najlepiej na całą noc. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki, przesmaż delikatnie na suchej patelni. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i sparz, wymieszaj z jabłkami, rozmarynem  i zmiażdżonym czosnkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz 10 minut, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz godzinę. Co jakiś czas polewaj kaczkę wytopionym tłuszczem. Obróć kaczkę po 20 minutach i jeszcze raz po kolejnych 20 minutach.

KLOPSIKI Z INDYKA Z MIGDAŁAMI I GRUSZKOWO ZIEMNIACZANYM PUREE
  • Udziec indyka 600 g
  • Jajo 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Migdały mielone 100 g
  • Sól, pieprz, gałka
  • olej
  • Ziemniaki 1 kg
  • Gruszki konferencje 5 szt.
  • tymianek świeży 1 łyżka
  • Masło 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Śmietana kwaśna 18% 4 łyżki
  • Mięta świeża 20 listków
Mięso opłucz i osusz a potem zmiel na drobnych oczkach. Wymieszaj z jajem, pokrojoną w kostkę cebulą i podprażonymi migdałami, dopraw. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na rozgrzanej dobrze patelni na odrobinie oleju. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Gruszki pokrój i przesmaż na suchej patelni, gdy się lekko przyrumienią i zaczną rozpadać dodaj masło i posiekany ząbek czosnku. Ziemniaki obierz z łupinek i pognieć z gruszkami, dopraw i wymieszaj ze śmietaną. Wyłóż na półmisek a na wierzch nałóż klopsiki i polej powstałym tłuszczem. Całość posyp posiekaną drobno miętą.

PIERŚ KURZA Z PATELNI NA PODPŁOMYKU Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI
  • Mąka 200 g
  • Woda 200 ml
  • Olej 1 łyżka
  • Pierś kurczaka podwójna  1 szt.
  • Sól. Pieprz, olej
  • Jogurt gęsty  400 ml
  • Ziemniaki pół kilo
  • Olej, sól
  • Cytryna 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ogórek 1 szt.
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Pieprz, sól
Mąkę wymieszaj z wodą i olejem, ma wyjść ciasto jak na naleśniki. Odstaw na pół godziny. Pierś umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem. Obtocz w trzech łyżkach jogurtu i wstaw na pół godziny do lodówki. Ziemniaki pokrój na ósemki. Posól delikatnie i polej olejem. Piecz 25 minut w 180 stopniach. Pozostały jogurt wymieszaj ze startym ogórkiem, posiekanym drobno selerem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Ciasto na podpłomyki smaż na rozgrzanej średnio patelni do zrumienienia z obu stron. Placki układaj jeden na drugim, przykryj pokrywką. Wyjmij piersi z marynaty. Pod rozgrzaną patelnią po plackach zwiększ ogień. Wlej trochę oleju, połóż mięso i smaż z każdej strony około 2 minuty. Na koniec przykryj pokrywką. Po kilku minutach pierś pokrój w cienkie paseczki. Nałóż na podpłomyk łyżkę jogurtu, trochę mięsa i kilka ziemniaków, skrop sokiem z cytryny. Zawiń i pałaszuj.