PRZEPYSZNE MAKARONY W 15 MINUT - tagliatelle z krewetkami

TAGLIATELLE Z KREWETKAMI
  • 500 g tagliatelle
  • 5 ząbków czosnku 
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 500g krewetek
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 150 ml wina białego
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka zimnego masła
  • świeża pietruszka lub kolendra po posypania
Zagotuj wodę na makaron. Gdy się gotuje posiekaj w plasterki ząbki czosnku oraz pietruszkę lub kolendrę.( łodyżki osobno a natkę osobno) Gdy woda się zagotuje posól ją i wrzuć makaron. Gotuj ok 10 min do momentu aż będzie aldente. W tym czasie na patelni podsmaż czosnek, łodyżki ziół oraz chili. Następnie dorzuć krewetki. Smaż je 1 min z jednej strony, druga minuta z drugiej strony. Następnie podlej winem i poczekaj aż odparuje. Dopraw solą, pieprzem i wrzuć pomidorki koktailowe przekrojone na pół oraz masło.W ostatniej chwili dodaj sok z cytryny oraz natkę ziół. Gdy makaron jest gotowy odsącz go i i dodaj do niego całą zawartość patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj od razu.

PENNE Z 3 SERAMI
  • 300g penne
  • 100g parmezanu
  • 150g ricotty
  • 100g niebieskiego sera pleśniowego
  • szałwia
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa do smażenia
  • łyżka masła
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku przez 10-12 minut. W tym czasie patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wrzucić masło i oliwę. Następnie dodaj szałwię i podsmażać po 3 minuty z każdej strony, aż liście będą chrupkie. Ugotowany makaron połączyć jeszcze na ciepło z ricottą, parmezanem i serem pleśniowym.Polej masłem szałwiowym. Przed podaniem posyp czarnym pieprzem.

ŚWIDERKI Z PESTO
  • 300 g świederków
  • bazylia
  • garść parmezanu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść orzeszków pinii
  • czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i zbleduj na proszek. Do blendera wrzuć czosnek, bazylię i szybko zmiksuj. Następnie dodaj starty parmezan oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny.Zostaw trochę wody z gotowania aby rozluźnić sos. Ugotowany makaron od razu wymieszaj z pesto.Szynkę włóż do piekarnika( tem 180 ) na kilka minut aż będzie chrupiący.Makaron podawaj z chipsem z szynki parmeńskiej oraz płatkami parmezanu