ZDROWO, LEKKO, WIOSENNIE - małe pizze z bakłażana

TRUFLE CZEKOLADOWE
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 banan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek ksylitolu
Fasolę dokładnie opłukać z zalewy i zblendować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Na posypkę wymieszać po jednej łyżeczce kakao, cynamonu i brązowego cukru a następnie obtoczyć w posypce kuleczki. Trufle przechowywać w lodówce

SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI
  • 1 puszka 400 g białej fasoli 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju kokosowego rafinowanego
  • sól i pieprz, majeranek
  • ogórki kiszone do podania
Fasolę odcedzić. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kosteczkę i zarumienić na patelni z olejem. Rozgnieść fasolę widelcem lub praską do ziemniaków. Wymieszać z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprze i majerankiem.4. Podawać ze skrojonym ogórkiem kiszonym

MAŁE PIZZE Z BAKŁAŻANA
  • 2 niewielkie bakłażanypół szklanki pasty pomidorowej
  • tarty ser np. mozarella 
  • 2 pomidory
  • ok. 5 pieczarek
  • czosnek, oregano, świeża bazylia i rukola    
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu). Bakłażana pokroić na niewielkie plastry -kroić wszerz, a nie wzdłuż. Skropić oliwią, doprawić solą. pieprzem i oregano. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około kwadrans. Po wyciągnięci bakłażana z piekarnika posmarować każdy plasterek łyżką sosu pomidorowego, posypać serem, drobno posiekanymi pieczarkami i czosnkiem oraz odsączonymi cząstkami pomidora. Całość zapiec przez kolejne 5-10 minut. Przed podaniem ozdobić bazylią, rukolą lub świeżo zmielonym pieprzem.