WIOSENNA KUCHNIA KUBY STEUERMARKA

Sałatka z pierwszych nowalijek
Składniki na 6 osób: 
  • 1 sałata rzymska, 
  • 1 pęczek rzodkiewki, 
  • 1 mały pęczek szczypiorku, 
  • 200 ml maślanki, 
  • sól, 
  • 1 czerwone świeże chilli, 
  • 100 g tartego parmezanu, 
  • 1 cytryna, 
  • 25 ml oliwy z oliwek
Przepis: Sałatę umyj, rozdziel liście. Rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Szczypiorek pokrój drobno. Maślankę wymieszaj z posiekanym chili, dopraw solą, dodaj oliwę, skórkę z cytryny i parmezan. Całość wymieszaj i zanurz w maślankowym sosie liście. Ułóż na talerzach, posyp szczypiorkiem i dodaj rzodkiewki. Całość posyp delikatnie parmezanem. Gotowe!
 
Przystawka przednówkowa
Składniki na 6 osób: 
  • 1 mały słoik patisonów w zalewie, 
  • 1 mały słoik drobnych ogórków kiszonych, 
  • 200 g kapusty kwaszonej, 
  • 1 mały słoik gruszek w occie, 
  • 1 mały słoik dyni w occie, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 20 g prażonego sezamu
Przepis: Wszystkie pikle pokrój w grubą kostkę o podobnej wielkości, skrop miodem. Wymieszaj i posyp sezamem. Ułóż kapustę a na niej pikle. Gotowe!
 
Pierś z kurczaka z młodymi ziemniakami i sałatą rzymską z vinegrette
Składniki na 6 osób: 
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 kg młodych małych ziemniaków, 
  • 1 pęczek świeżego koperku, 
  • 50 g zimnego masła, 
  • 1 sałata rzymska, 
  • olej rzepakowy, 
  • 2 cytryny, 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, 
  • odrobina cukru drobnego
Przepis: Piersi z kurczaka skrop olejem, posól i popieprz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odparuj, posmaruj masłem i posyp koperkiem. Sałatę umyj i rozdziel liście. 100 ml oleju wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj musztardę, odrobinę cukru, posól i popieprz. Tak przygotowany vinegrette polej na sałatę. Piersi z kurczaka smaż na dużym ogniu z obu stron. Podawaj z ziemniakami i sałatą. Gotowe!
 
Pierwsze wiosenne owoce pod kruszonką z sosem waniliowym
Składniki na 6 osób: 
  • 1 opakowanie truskawek, 
  • 1 opakowanie malin, 
  • 6 łyżek cukru, 
  • 100 g płatków owsianych, 
  • 50 g masła, 
  • 6 żółtek, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
Przepis: Truskawki wymieszaj z malinami i zasyp 1 łyżką cukru. Podduś krótko. Skarmelizuj 2 łyżki cukru na patelni, wrzuć płatki i lekko je zrumień. Dodaj masło i całość wymieszaj. Wyłóż na papier pergaminowy i ostudź. Żółtka utrzyj z pozostałą ilością cukru i zalej gorącą śmietaną z rozciętą laską wanilii. Całość wymieszaj energicznie. Owoce przykryj kruszonką i polej sosem waniliowym. Gotowe!