SŁODKA KUCHNIA JOLI KLESER

Greckie ciasto bougatsa
  • 6 płatów ciasta filo
  • 150g masła
  • 1l mleka
  • 2 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka semoliny
  • zest z 2 cytryn
  • miód (do podania)
Wysmaruj okrągłą foremkę masłem. Wyłóż płatem ciasta filo, brzegi ciasta pozostawiając na zewnątrz. Posmaruj rozpuszczonym masłem, przykryj kolejnym płatem, układając je przekręcone o 30 stopni. Smaruj masłem i nakładaj kolejne cztery płaty, każdy przekręcając. Jeden pozostaw na górę.
Wlej mleko do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka i przełóż laskę z ziarenkami do mleka. Zagotuj, wyjmij wygotowaną laskę. 
Jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Wlewaj ciepłe mleko do jajek i ubijaj, ciągle mieszając. Przełóż do garnka i podgrzewaj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj semolinę i mieszaj do otrzymania konsystencji budyniu. Dodaj zest, wymieszaj. Wylej na dno formy, przykryj ostatnim płatem ciasta, załóż jego boki do środka i przykryj pozostałymi bokami ciasta. Posmaruj od góry masłem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 35-40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto będzie zbytnio się rumienić, przykryj folią aluminiową. 
Krój i podawaj po przestygnięciu, polane miodem.

Tiramisu idealne
  • 12 długich biszkoptów
  • 250ml mocnej kawy
  • 50ml whisky
  • 500g mascarpone
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru trzcinowego
  • 200ml śmietanki 30%
  • starta gorzka czekolada (do posypania)
Żółtka ubij z cukrem na jasny krem. Mascarpone rozluźnij w mikserze. Połącz z ubitymi żółtkami. W osobnej misie ubij śmietankę, dodaj ją do mascarpone i połącz delikatnie. Przestudzoną kawę połącz z alkoholem. Na spód eleganckich kieliszków ułóż po dwie połówki biszkoptów zamoczonych w kawie. Nałóż 2 łyżki kremu, połóż kolejne dwie połówki namoczonych biszkoptów, polej musem i nałóż kolejną porcję kremu. Posyp czekoladą i schłódź deser w lodówce.

Ciasto pomarańczowe 
  • 200g mielonych migdałów 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 125ml oliwy
  • 1 ½ szklanki cukru trzcinowego
  • zest z 1 pomarańczy
  • 3 całe pomarańcze
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj oliwę, połącz. Dodaj sypkie składniki: migdały, proszek i zest, wymieszaj dokładnie. 
Przelej do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz około 10 minut. 
Pomarańcze obierz, pokrój w cienkie plastry. Po 10 minutach pieczenia wyjmij ciasto, rozłóż na nim delikatnie pomarańcze. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut.