TRADYCYJNA KUCHNIA IRLANDZKA - jagnięce golonki

Sheppards’ Pie, czyli zapiekanka pasterska z mielonej jagnięciny
Składniki na 6 osób: 
  • 1 kg mielonego mięsa jagnięcego, 
  • 4 marchewki, 
  • 2 pałki selera naciowego, 
  • 2 białe cebule, 
  • 250 g zielonego groszku, 
  • 200 ml białego wina, 
  • sól, pieprz, 
  • liście laurowe, 
  • ziele angielskie, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 200 g masła, 
  • 100 g tartego sera cheddar, 
  • 2 żółtka, 
  • olej do smażenia
W garnku o grubym dnie podsmaż na oleju drobno pocięte w kostkę: cebule, seler naciowy i marchew. Dodaj mięso i całość zrumień. Dodaj wino, groszek zielony i zioła. Całość przykryj pokrywką i duś około 45 minut. W międzyczasie obierz ziemniaki, ugotuj w osolonej wodzie i przetrzyj je na gładką masę, dodaj masło, starty ser i żółtka. Całość wymieszaj, dopraw solą. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzch ułóż puree ziemniaczane. Całość wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni i piecz całość około 30 minut. Serwuj gorące. Gotowe!

Lamb Shanks and Colcannon, czyli jagnięce golonki
Składniki na 6 osób: 
  • 6 golonek jagnięcych, 
  • 1 pęczek rozmarynu, 
  • 6 ząbków czosnku, 
  • olej do smażenia, 
  • 500 ml białego wina, 
  • 1 litr wywaru z kurczaka, 
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 1 kostka masła, 
  • sól, pieprz, 
  • 500 g jarmużu, 
  • 1 pęczek mięty, 
  • 1 pęczek rukwi wodnej
Golonki skrop olejem, posól i obsmaż na patelni aby się zarumieniły. Na patelnię z resztkami mięsa wrzuć czosnek, dodaj olej i smaż na złoto, następnie wrzuć rozmaryn i wlej wino. Odparuj je delikatnie ściągając drewnianą szpatułką resztki mięsa. Golonki przełóż na głęboką blachę, dodaj płyn z patelni, wlej resztę wina i wywar. Przykryj całość folią aluminiową i piecz w piecu nagrzanym na 160 stopni przez około 2 godziny. W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź, odparuj i przetrzyj na gładką masę, dodaj do ciepłych ziemniaków jarmuż i pociętą miętę. Całość wymieszaj, dodaj masło i dopraw solą. Golonki podawaj gorące z puree ziemniaczanym a całość polej sosem z pieczenia i udekoruj rukwią wodną. Gotowe !

Farls, czyli podpłomyki sodowo-maślankowe
Składniki na 6 placków: 
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka mąki żytniej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • ½ łyżeczki soli,  
  • 1 szklanka maślanki 
Rozgrzej grubą, żeliwną patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki w misce, zagnieć ciasto i rozwałkuj na okrągły placek, podziel na 4 kawałki i każdy nich lekko rozpłaszcz a następnie zacznij smażyć na lekko skropionej olejem patelni. Smaż rzez 15 minut na małym ogniu. Przewróć na drugą stronę i powtórz cały proces. Serwuj gorące. Gotowe!