POWIEW MEKSYKU - salsa w 3 wariantach

Quesedilla

  • 4 placki tortilli
  • czarna fasola
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • kurczak
  • kukurydza
  • papryka jalappenio
  • ser mozarella wiórki
  • oregano, bazylia, cząber, chilli, tymianek, cebula 
  • sól
  • śmietana kwaśna 18 %
Kurczaka doprawić suchymi przyprawami, wstawić do pieca na 20 min, w międzyczasie rozłożyć na placku tortilli ser morazella i ułożyć kolejno czarną fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, papryczki jalapeno. Na wierzch posypać serem i zakryć drugim plackiem tortilli. Tak złożoną quesedille przełożyć na suchą rozgrzaną patelnię, trzymać na ogniu około 5 min z jednej strony, następnie obrócić na drugą stronę do roztopienia sera. Tak przyrządzona Quesedillie kroimy na trójkąty i podajemy z salsą oraz kwaśną śmietaną.

Salsa w 3 wariantach
Salsa mango 
  • mango 
  • kolendra
  • chilli
  • orzechy nerkowca
Siekamy drobno mango w kosteczkę, chilli i orzechy również w drobną kosteczkę, kolendrę również drobno siekamy całość mieszamy doprawiając solą.

Salsa pomidorowa:
  • pomidory malinowe
  • czerwona cebula
  • pieruszka
  • oliwa
Salsa z pomidorów koktajlowych
  • pomidory koktajlowe żółte
  • pomidory koktajlowe czerwone
  • cebulka czerwona
  • oliwa
  • sól 
  • pieprz
  • kolendra
Tacos  
  • muszle tacos
  • sałata rzymska
  • awokado
  • limonka
  • pomidory
  • cebula czerwona
  • kolendra
  • krewetki
  • chilli
  • masło
Krewetki podsmażamy na oleju z obu stron, doprawiamy solą, przygotowujemy Guacamole z awokado rozgniatając je widelcem, następnie dodajemy posiekaną cebulkę, pomidory oraz kolendrę. Skrapiamy limonką oraz doprawiamy solą i pieprzem. W muszle tacos kolejno nakładamy sałatę rzymską guacamole, krewetki, a całość wykańczamy listkami kolendry.