LEKKIE I SMACZNE SAŁATKI RYBNE

 Sałatka z kaszą orkiszową i sandaczem

  • 800 g fileta z sandacza
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz
Upewnij się, że filet z sandacza nie ma ości, usuń łuski. Opłucz w zimnej wodzie i wytrzyj papierem kuchennym. Pokrój na 4 części, natnij skórę w kilku miejscach. Rozgrzej olej na patelni i usmaż filety zaczynając od strony ze skórą. Pod koniec dodaj trochę masła i odwróć na krótko – około 10 sekund na drugą stronę.
  • 2 szklanki kaszy orkisz
  • 200 g rukoli
  • 100 g rzodkiewki
  • 100 g winogron, zielonych bezpestkowych
W garnku zagotuj wodę, posól i ugotuj kaszę do miękkości.  Ostudź. Rzodkiewki umyj i pokrój na plasterki, winogrona na pół. Kaszę wymieszaj z rzodkiewką, winogronami i rukolą.

Dressing:
  • 2 pęczki liści pietruszki
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 małe kiszone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
W blenderze zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dopraw sokiem z cytryny jeżeli potrzeba. 

Sałatka z marynowanym dorszem i kalafiorem
  • 500 g fileta z dorsza
  • 1 ½ łyżeczka białego pieprzu
  • 50 g soli
  • 25 g cukru
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
Przykryj filet z dorsza od strony mięsa solą, cukrem, pieprzem i koperkiem. Przełóż do naczynia i włóż do naczynia – optymalnie na 2-3 dni aby mięso się zamarynowało.
  • ½ główki kalafiora
  • 200 g młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 50 g masła
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 opakowanie Roszponki
  • limonka
  • Sól, pieprz
Kalafiora podziel na różyczki. Część różyczek pokrój w plastry, część posiekaj na drobne ziarenka, jak kuskus. Dodaj do nich oliwę z oliwek, sok z połowy limonki i posiekany szczypiorek, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Plastry kalafiora skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10 minut w temp. 180 °C na złotobrązowy kolor.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Na łyżce masła podsmaż je na złoty kolor. Jajka ugotuj w osolonej wodzie przez 6 minut i przekrój na pół.

Dressing:
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml syropu malinowego
  • 2 łyżki Octu winnego
  • Sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszaj energicznie, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj roszponkę z pieczonym kalafiorem. Dodaj ziemniaki pokrojone na połówki. Przełóż na talerz, na wierzch połóż rybę, skrop dressingiem i na koniec obsyp całość ziarenkami kalafiora.

Grillowane pieczarki z melonem i łososiem
  • 200 g fileta z łososia
  • 200 g melona
  • 200 g pieczarek
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • Olej do smażenia
  • Sok z cytryny
  • Sól morska
  • pieprz
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, łososia umieść na środku posól i popieprz, skrop oliwą i piecz przez 8 minut tak aby był jeszcze różowy w środku. Wystudź i podziel na części widelcem. Na patelni rozgrzej olej z tymiankiem, pieczarki obierz i umyj, następnie usmaż z każdej strony przez 8 minut. Na koniec dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Wystudź. Obierz melona i seler. Pokrój w kostkę. Sałatę umyj, osusz i rozdziel liście. W misce połącz i dobrze wymieszaj rybę z melonem, selerem i pieczarkami. Nakładaj na liście sałaty i ułóż w dowolną kompozycję na talerzu. Na koniec skrop sokiem z cytryny i posyp świeżo mielonym pieprzem.