Zdrowy indyk w roli głównej - orientalna sałatka z indyka

 GICZ  Z INDYKA Z CZARNĄ SOCZEWICĄ

  • 4 gicze z indyka
  • 2 limonki
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 marchewki
  • Pół selera
  • Korzeń pietruszki
  • 3 białe cebule
  • Pół czerwonej cebuli
  • 2 puszki pomidorów
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki miodu
  • 250g czarnej soczewicy
  • oliwa
  • Dowolne listki ziół
Gicz z indyka umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem, włóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Warzywa (marchew, pietruszka, seler, biała cebula) obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do giczy. Wlej całe pomidory, dodaj liść, ziele, tymianek, limonki obierz ze skóry, przekrój na pół i włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem, na końcu dodaj miód i wlej wody (do 2/3 wysokości naczynia). Piecz przez 1,5 h w temperaturze 180-190oC.  Soczewicę namocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Pół marchewki, 1/3 selera, 1/3 pietruszki i cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Soczewicę przelej do garnka i gotuj na półtwardo. Na patelni wlej łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Z upieczonych giczy przelej część wywaru do garnka i zredukuj, przesituj. Soczewicę układaj na talerzu, na niej gicz a wszystko polej przygotowanym sosem, Udekoruj listkami ziół.

Orientalna sałatka z indyka
  • 500g filetu z piersi z indyka
  • Olej do smażenia
Do marynaty:
  • 2 łyżki Sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka nasion sezamu 
Warzywa:
  • 1 marchew, pokrojona
  • ½ białej rzepy
  • 1 pak-choy
  • ½ cukinii, pokrojonej
  • Świeża zielona cebulka – wiązka, pokrojona
  • Wiązanka grzybów mun
Pokrój pierś indyka w paski, przełóż do naczynia, dodaj wszystkie składniki na marynatę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na minimum 30 minut. Usmaż mięso na gorącym oleju, 6 minut. Na osolony wrzątek wrzuć warzywa i gotuj przez 1 minutę, tylko zblanszuj. Wyjmij warzywa, ułóż na talerzu, połóż na wierzch mięso i polej pozostałości z sosu z patelni.

Pikata z indyka z puree ziemniaczanym z oliwą i czosnkiem
  • 500g piersi z indyka
  • 100g mielonych pistacji
  • 50g posiekanej, suszonej żurawiny
  • 50g posiekanych suszonych kaparów
  • 3 jajka
  • 100g mąki kukurydzianej                  
  • Olej do smażenia
  • pieprz
Pierś z indyka lekko natnij . Jajka wymieszaj w misce, w drugiej misce wymieszaj mąkę z  pieprzem a w trzeciej pistacje, żurawinę i kapary. Pierś obtocz w mące, jajku i na końcu w dodatkach. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor. 

Składniki na puree:
  • 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 6 ząbków czosnku, obranych
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku
W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż chwilę na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dokładnie obtocz czosnek w oliwie i smaż dalej przez 20-30 minut. Zawiąż rozmaryn w gazę. Do wysokiego naczynia nalej wodę, posól, przełóż ziemniaki i rozmaryn. Gotuj 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij czosnek z oliwy i odstaw ją do wystygnięcia. Ziemniaki odcedź ale pozostaw 1 szklankę wody z pod ziemniaków. Ubij ziemniaki w prasce lub mixerem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji podlewając wodą z pod gotowania. Dodaj oliwę, przypraw solą i pieprzem.