SER ŻÓŁTY W ROLI GŁÓWNEJ

Klasyczny Burger wołowo-wieprzowy z bekonem 
Składniki na 4 osoby: 
  • 200 g mielonej wołowiny, 
  • 200 g mielonej wieprzowiny, 
  • 8 plastrów cienko pokrojonego boczku/bekonu: wędzonego i surowego, 
  • 8 plastrów sera Burger&Toast, 
  • 2 duże pomidory malinowe, 
  • 1 mała sałata rzymska, 
  • odrobina ketchupu dobrej jakości, 
  • odrobina musztardy dobrej jakości, 
  • 4 bułki typu Brioche, 
  • sól, 
  • odrobina oleju roślinnego
Wołowinę i wieprzowinę dobrze wymieszaj. Najlepiej gdybyś sam zmielił chudy kawałek dobrej jakości wołowiny – taki jak polędwicę, albo ligawę i wymieszał ze zmielonym kawałkiem wieprzowiny, takiej jak karkówka a najlepiej podgardle. Całość zmiel na grubym oczku i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj odrobinę oleju aby cała masa była dosyć gładka. Pamiętaj po prostu aby mięso było zmielono na grubo, ale całość bardzo dobrze wymasowana i pozbawiona powietrza. Nie doprawiaj  mięsa. Uformuj 4 kulki i rozpłaszcz je na burgery. Bułki przekrój i stostuj z każdej strony, tak aby zamknąć powierzchnię bułki i uniemożliwić jej wchłanianie sosów. Na suchej patelni usmaż bekon aby był chrupiący. Pokrój pomidory w grube plastry, podziel sałatę, umyj ją i osusz. Rozdziel plasterki sera. Posól obficie burgera z obu stron, skrop olejem i smaż z obu stron na wybrany przez Ciebie stopień wysmażenia. Gdy skończysz smażyć burgera połóż na nim plastry sera Burger&Toast a na nich plastry chrupiącego bekonu. Możesz w tym momencie lekko spryskać metalową miskę wodą i zakryć burgera na patelni nią jak pokrywką. Odkryj po 2 minutach a ser będzie idealnie stopiony. Posmaruj dół bułki musztardą, ułóż sałatę, połóż burgera z serem i bekonem, przykryj pomidorem a górę bułki posmaruj ketchupem i przykryj nią całość. Gotowe

Wege lasagne  
  • 1 kamienna brytfanka o wymiarach około 20x20 cm, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 duży bakłażan, 
  • 1 duża cukinia, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 4 plastry sera Tylżyckiego,
  • 4 plastry sera Maasdamer, 
  • 4 plastry sera  Gouda, 
  • 500 ml przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 pęczek bazylii, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól
Pokrój wzdłuż bakłażana, cukinię i papryki, lekko skrop olejem, posól, połóż na blasze i wstaw do pieca nagrzanego na 180  stopni na około 7-10 minut. Warzywa mają lekko zmięknąć i ewentualnie  lekko się zrumienić. Przecier posól, dodaj cukier i kmin. Podgrzej, ale nie gotuj. Bazylię utrzyj z czosnkiem, odrobiną soli i połącz z  olejem na pastę. Ułóż plastry papryki i polej odrobiną pomidorowego  sosu i przykryj plastrami Maasdamera. Połóż cukinię, polej odrobiną  pomidorowego sosu i przykryj plastrami Tylżyckiego. Na końcu ułóż bakłażana, polej pomidorowym sosem i przykryj Goudą. Całość wstaw z  powrotem do pieca na około 10 – 12 minut aby ser się stopił i zapiekł. Lekko przestudź, krój i podawaj ciepłą. Gotowe

Cuban Sandwich
  • 2 bułki paryskie,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki musztardy, 
  • 8 plastrów szynki gotowanej, 
  • 200 g karkówki wieprzowej, 
  • 50 ml białego wina, 
  • 4 goździki, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 4 liście laurowe,  
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 8 plastrów sera  Maasdamer, 
  • 1 słoiczek piklowanych ogórków (słodkie i cięte w plastry), 
  • 50g masła, 
  • 1 paczka dobrej jakości chipsów ziemniaczanych, 
  • 1 słoiczek ogórków krokodylków (ostrych)
Karkówkę posól, popieprz, lekko nasmaruj musztardą a następnie cynamonem. Zawiń ją w folię aluminiową ale przed zamknięciem dodaj kilka ziaren ziela angielskiego, kilka goździków i liści laurowych, wlej odrobinę białego wina. Zawiń folię i piecz w niskiej temperaturze w piecu (120 stopni) przez około 4-6 godzin. Odstaw, lekko przestudź i poszarp widelcem. Zostaw ciepłą w zawiniętej folii. Weź bułki paryskie, odkrój końcówki i przetnij je wzdłuż, a potem na pół. Jedną połowę posmaruj majonezem, drugą musztardą. Po stronie majonezu kładziemy plastry szynki, po stronie musztardy plastry poszarpanej wieprzowiny. Na stronie z szynką połóż plastry Maasdamera a następnie połóż krojone wzdłuż plastry ogórków konserwowych. Złóż kanapki. Smaruj je masłem z zewnątrz z każdej ze stron i kładź na prasie do kanapek, zaciskaj i prasuj kanapkę. Podawaj z chipsami i krokodylkami. Gotowe.

Tost z potrójnym serem Burger&Toast 
  • góra tostów, 
  • wiele plastrów sera Burger&Toast, 
  • sporo masła do smarowania
Pomiędzy dwa tosty wsadź 3 plastry sera Burger&Toast, posmaruj tost na zewnątrz masłem i wstaw do prasy do kanapek. Możesz to zrobić na patelni. Tostuj na złoto, przekrój w trójkąty. Gotowe