AFRYKAŃSKIE SMAKI W KUCHNI -dikgobe z miętą i pesto

Joseph Seeletso w naszej kuchni proponuje potrawy inspirowane kuchnią afrykańską

KURCZAK CHAKALAKA Z YAM

  • Olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 zielone chili, bez pestek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki łagodnego curry
  • 2 łyżki imbiru
  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 4 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka cukru
  • szkl. fasoli z czarnym oczkiem
  • 1 kg kurczaka
  • Sól, pieprz
Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę i podsmaż aż się zarumieni. Dodaj chili, wyciśnięty przez praskę czosnek, curry i posiekany imbir. Wymieszaj. Dodaj pokrojone papryki i smaż około 2 minut. Dodaj startą marchewkę i dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki wymieszały się z curry. Smaż przez chwilę aż marchew zmięknie. Różne kawałki kurczaka wyłóż na blaszkę, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku w 200 st. C przez 20 minut. Dodaj do warzyw. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z cukrem. Gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ugotowaną fasolę, przypraw solą i pieprzem.

Składniki YAM:
  • 1 yam
  • 200 g śmietany 18%
  • 50 g masła
  • Sól, pieprz
Yam obierz, umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i wlej wodę aż przykryje całość. Gotuj 30 minut aż zmięknie. Odcedź i zmiksuj. W osobnym garnuszku rozpuść masło i dodaj śmietanę aż się zagotuje. Dodaj w trakcie miksowania do yam. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

OKRA Z DORSZEM
  • 300 g okry
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • Sól i pieprz
  • 300 g fileta z dorsza
  • 1 limonka
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj okrę. Odetnij końcówki z dwóch stron. Przekrój okrę wzdłuż, włóż do dużej miski, dodaj oliwę, przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek i wymieszaj dokładnie. Przełóż na papier do pieczenia, piecz w piekarniku przez 20 minut, dodaj rybę i piecz jeszcze 8 minut. Podawaj z sokiem z limonki.

DIKGOBE Z MIĘTĄ I PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • 1 filiżanka suszonej kukurydzy
  • 1 szkl. fasoli z czarnym oczkiem
Namocz fasolę i kukurydzę przez noc. Gotuj w dużym garnku przez około 1 godz. aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z pesto.

PESTO
  • ½ szkl. suszonych pomidorów
  • ¼ szkl. sera utartego Grana padano
  • 2 łyżki mięty
  • 1/3 szkl. oliwy lub oleju z pomidorów
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych, uprażonych na patelni
  • Sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Dopraw solą i pieprzem.