ROMANTYCZNE ŚNIADANIE NIE TYLKO DO ŁÓŻKA - sałatka z cytrusów i buraka

Jolanta Naklicka-Kleser proponuje śniadania idealnie nie tylko do łózka - zaskocz swoją drugą połówkę

Sałatka z cytrusów z mozzarellą di bufala
  • mix pomarańczy zwykłych i czerwonych
  • kolorowe buraki – najlepiej małe i jędrne
  • świeża mięta
  • mozzarella di bufala
na dressing:
  • 3 części oliwy
  • 1 część soku z pomarańczy
  • sól, pieprz
  • musztarda (do smaku)
Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Buraki obierz i cienko posiekaj w plastry przy użyciu mandoliny. Ułóż wszystko na płaskim talerzu, najlepiej „na zakładkę”. Polej dressingiem, posyp poszarpanymi listkami mięty. Na centralnym miejscu połóż mozzarellę. Od góry posyp wszystko miętą.

Koszyczek dla niej i dla niego

Sałatka grecka  dla niej
  • 100 g startego parmezanu
  • 250 g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 1 -2 małe ogórki
  • 100 g sera fety
  • czerwona cebula 
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny 
  • listki mięty do ozdoby
Starty parmezan wyłóż na papier do pieczenia. Łyżka po łyżce tworząc kółka średnicy 10 cm. Wstaw do pieca na ok 10 min, temp 180 st. Jak nabiorą lekko bursztynowego koloru, wyjmij z pieca. Odstaw na chwilę aby przestygły. Następnie jak jeszcze są ciepłe nałóż na szklankę tworząc koszyczek. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pomidorki przekrój na pół, ogórka pokrój na grubą kostkę, cebulkę w cienkie piórka. Fetę pokrusz na mniejsze kawałki. Zrób dressing z połączenia soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu. Warzywa z fetą układaj naprzemiennie w koszyczku. Polej dresingiem i udekoruj miętą.

Tatar z łososia dla niego
  • 200 g łososia 
  • czerwona cebulka
  • ogórek konserwowy
  • sok z 1  pomarańczy
  • sól w płatkach
  • czarny i czerwony  pieprz
  • olej sezamowy
  • czarny łosoś
Łososia, cebulę oraz ogórka drobno pokrój w kostkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Skrop sokiem z pomarańczy i olejem sezamowym. Podawaj w koszyczku parmezanowym

Carpaccio z polędwicy wołowej
  • 250 g polędwicy wołowej
  • młotkowany pieprz, kolendra w ziarnach
  • sól w płatkach wędzona
  • zielona kolendra listki
  • rzodkiewka 
dressing:
  • 1/3 objętości soku z limonki
  • 2/3 objętości oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • musztarda 1 łyżeczka
Pieprz, kolendrę oraz sól w płatkach rozsyp na desce. Następnie obtocz polędwicę w przyprawach. Na rozgrzanej patelni przesmaż z każdej strony. Wstaw na chwilę do zamrażarki, a następnie cienko pokrój. Gdy plastry będą grube rozpłaszcz je nożem. Zrób dressing i rozlej go na dno talerza. następnie ułóż plastry polędwicy. Od góry posyp kolendrą i plasterkami rzodkiewki. Dopraw płatkami soli i czerwonym pieprzem.

Chrupiące paluszki z guacamole
Guacamole:
  • Avocado pokrojone w kostkę
  • czerwona cebulka drobno posiekana
  • zielona kolendra  posiekana
  • 2 czerwone pomidory pokrojone w kostkę
  • Ciasto won ton
sos:
  • jogurt
  • ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • sok z cytryny
  • sól, czarny pieprz do smaku
Składniki na gucamole wymieszaj w misce i nakładaj partiami na środek won tonów. Zawijaj jak cygaretki. Smaż na rozgrzanym oleju słonecznikowym aż będą złote. Składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku. Upieczone paluszki maczaj w sosie.